ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада заборонила проросійські партії в Україні

03.05.2022, 15:34
Фото - УНН
Фото - УНН

Верховна Рада заборонила діяльність проросійських партій в Україні. За законопроєкт №7172-1 на засіданні 3 травня проголосували 330 депутатів.

Про це повідомив депутат від партії “Голос” Ярослав Железняк, пише ZN.ua.

Автори закону зазначають, що попри політичний і ідеологічний плюралізм, який є загальновизнаною у світі цінністю, він не може використовуватись для повалення державного ладу, здійснення і пропаганди колабораціонізму на користь держави-агресора, зокрема росії. Водночас важливим елементом інформаційної, психологічної і військової агресії проти України стала діяльність всередині України колаборантських сил, зокрема і проросійських політичних сил та партій, які відкрито чи приховано координують свою діяльність із представниками російської федерації.

Таким чином статтю 5 “Обмеження щодо утворення і діяльності політичних партій” закону «Про політичні партії України” доповнено пунктами про можливість обмеження організацій, які виправдовують чи визнають правомірною збройну агресію проти України, в тому числі подають події війни на Донбасі з 2014 року як “внутрішній конфлікт” та заперечують окупацію певних територій держави.

Також під заборону підпадають політсили, які виправдовують дії чи бездіяльність осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України.

Іншими поправками вказано, що політичні партії не можуть укладати угоди, які ставлять політичну партію в підпорядковане або залежне становище щодо будь-якої іншої іноземної організації.

Якщо така діяльність політсил буде виявлена, Мінюст має звернутись до Конституційного суду із позовом про заборону такої політсили.

У разі заборони судом політичної партії майно, кошти та інші активи політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень будуть передані у власність держави.

“В умовах воєнного стану адміністративні справи про заборону політичної партії відповідно до статті 289-3 цього Кодексу як суду першої інстанції підсудні апеляційному адміністративному суду в апеляційному окрузі, що включає місто Львів. Припинення чи скасування воєнного стану не має наслідком передачу адміністративних справ про заборону політичної партії, розгляд яких розпочато в умовах воєнного стану та не завершено, до Конституційного суду”, - йдеться у змінах до закону.

Нагадаємо, 20 березня стало відомо, що Рада національної безпеки та оборони України призупинила будь-яку діяльність низки політичних партій на час воєнного стану. В переліку опинились “Опозиційна платформа — За життя”, Партія Шарія, “Наші”, “Опозиційний блок”, “Ліва опозиція”, “Союз лівих сил”, “Держава”, “Прогресивна соціалістична партія України”, “Соціалістична партія України”, “Соціалісти”, “Блок Володимира Сальдо”.

Liked the article?
Help us be even more cool!