ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила нову підозру Шарію

06.07.2023, 14:44
Фото – Ліга
Фото – Ліга

Служба безпеки України повідомила про нову підозру прокремлівському блогеру Анатолію Шарію, який за завданням ФСБ Росії робив постановні відео з допитів українських полонених, повідомляється на сайті СБУ.

Йому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб).

За даними слідства, Шарій брав участь у підготовці й поширенні постановних відеороликів, де окупанти допитують українських полонених.

“Зокрема, Шарій особисто підказував ФСБ, як правильно знімати допит і які запитання ставити військовополоненим. А вже після зйомок монтував відео, вирізаючи з нього “невигідні” для РФ моменти. “Змонтовані” сюжети РФ потім використовувала для штучної дискредитації військово-політичного керівництва України, у тому числі на міжнародній арені”, – повідомляє СБУ.

Також спецслужба встановила, що Шарія до негласної співпраці залучив кадровий співробітник 5 служби ФСБ Косенко М. Ю.

Комунікувати з російськими спецслужбами Шарію допомагав спільник у тимчасово окупованому Севастополі. Ним виявився ексочільник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Антон Шевцов, який на початку цього року вже отримав підозру в державній зраді.

“Задокументовано, що саме від нього Шарій отримав відео з допитів двох полонених військових ЗСУ. Після “монтажу” файлів їх “погодили” з представником спецслужби РФ. Потім Шарій “доповнив” деструктивний сюжет власними коментарями, виклав на своїх інтернет-платформах та відзвітував своїм кураторам, надіславши посилання на публікації. Однак сам Шарій у розмовах зі спільником визнає, що, незважаючи на монтаж, приховати поганий стан полонених не вдавалося. А родичі українських захисників, які відгукувалися на опубліковані в соцмережах відео, просили не знімати й не мучити їхніх рідних”, – йдеться в повідомленні.

СБУ зазначає, що обидва фігуранти переховуються від правосуддя. Проте спецслужба здійснює комплексні заходи для притягнення обох зловмисників до відповідальності за злочини проти державної безпеки України. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв ІМІ, у 2021 році СБУ оголосила про підозру Анатолію Шарію в скоєнні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (“Державна зрада”) та ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”).

4 травня 2022 року в Іспанії затримали проросійського блогера Анатолія Шарія, якого СБУ підозрює в державній зраді. Суд в Іспанії відпустив Шарія під підписку про невиїзд.

Liked the article?
Help us be even more cool!