ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ оголосила Шарію про підозру в держзраді

16.02.2021, 15:35
Фото – ms.detector.media
Фото – ms.detector.media

Служба безпеки України оголосила про підозру в скоєнні злочину громадянину України Анатолію Шарію. Про це повідомляється 16 лютого на сайті СБУ.

Підозру оголошено в межах кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 1 ст. 111 ("Державна зрада") та ч. 1 ст. 161 ("Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками"). Зокрема, щодо останньої статті, то йдеться про розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі й ненависті, приниження національної честі та гідності тощо.

Слідчі переконані, що Шарій вів протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері й діяв на замовлення іноземних структур. 

Як зазначає СБУ, докази слідства підтверджено низкою експертних досліджень, які встановили, що в інтерв’ю та виступах Шарія наявні факти його підривної діяльності проти України.

“Починаючи з 2012 року через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телевізійні канали він сприяв державним та неурядовим структурам РФ у проведенні спеціальних інформаційних операцій. Зокрема, пропагандист займався дискредитацією державної політики України, умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на сході країни. Метою було загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів”, – йдеться в повідомленні.  

Такі протиправні дії Анатолія Шарія активно використовували російські ЗМІ, зокрема телеканали основної пропагандистської державної компанії ВДТРК ("Россия 24", "Россия 1"), телеканал Міністерства оборони РФ "Звезда" тощо.

Також слідство взяло до уваги неодноразові заяви та звернення громадян і організацій стосовно можливої антиукраїнської діяльності блогера на підставі поширюваних ним матеріалів у мережі Інтернет та виступів на російських ЗМІ.

Наразі тривають слідчі дії, продовжується документування всіх обставин скоєння злочину та встановлюються інші особи, які сприяли або можуть бути причетними до системної протиправної діяльності Шарія. 

Як повідомляв ІМІ, у листопаді 2020 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо політика та блогера Анатолія Шарія за частиною 1 статті 110 Кримінального кодексу (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України). Кримінальне провадження порушено після того, як на своєму ютуб-каналі Шарій використав мапу України, на якій не було окупованих територій Криму і Донбасу.

У червні 2020 року Державна фіскальна служба викликала Анатолія Шарія, який отримав політичний притулок у Європі, на допит у кримінальному провадженні щодо відмивання доходів.

14 квітня 2020 року Шарія зняли з розшуку в межах провадження про обстріл ним власного авто для інсценування замаху.

10 квітня 2019 року Шевченківський районний суд Києва відмовився ініціювати екстрадицію, скасував розшук і заочний арешт Анатолія Шарія та повернув його справу за фактом застосування ним вогнепальної зброї під час конфлікту з відвідувачем у ресторані MacDonalds у Києві в травні 2011 року на додаткове розслідування в прокуратуру.

Київський апеляційний суд 24 червня 2019 року не задовольнив апеляційної скарги прокуратури Києва на рішення суду.

Liked the article?
Help us be even more cool!