ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росіяни здебільшого використовують Starlink на окупованих територіях – WSJ

Попри те що Росія заборонила використання Starlink, останніми місяцями з'явилося безліч посередників, які купують термінали й відправляють їх російським військам. Це підриває перевагу на полі бою, яку колись використовували ЗСУ, що також користувалися Starlink, пише ZT з посиланням на The Wall Street Journal.

Продавець з Москви сказав виданню, що більшість замовлень надходить з окупованих територій. Він також додав, що "волонтери" доставляють обладнання російським солдатам в Україні.

Starlink дає змогу керувати безпілотниками та використовувати інші передові технології, які стали важливою складовою війни.

"Поширення обладнання, яке легко активується, втягнуло SpaceX у брудну геополітику війни. У компанії є можливість обмежити доступ до Starlink за допомогою геозонування, зробивши сервіс недоступним у певних країнах і місцях, а також за допомогою деактивації окремих пристроїв", – зазначає The Wall Street Journal.

Видання відстежило продажі Starlink на численних російських онлайн-майданчиках, включно з тими, які пов'язані з американськими продавцями на eBay. Воно також опитало російських і суданських посередників і перекупників і простежило за російськими групами волонтерів, які доставляють обладнання SpaceX на передову.

Розслідування показало, що для обладнання Starlink існує тіньовий ланцюжок постачань, завдяки якому укладають таємні угоди в Африці, Південно-Східній Азії та ОАЕ, внаслідок чого тисячі пристроїв потрапляють до рук деяких ворогів США і військових злочинців. Багато з цих кінцевих користувачів під'єднуються до супутників за допомогою функції роумінгу Starlink після того, як дилери реєструють обладнання в країнах, де Starlink дозволено.

У Росії посередники купують обладнання іноді на eBay, у США та інших країнах, зокрема на чорному ринку в Центральній Азії, Дубаї або Південно-Східній Азії, а потім контрабандою ввозять до Росії. Російські добровольці відкрито хваляться в соціальних мережах, що постачають термінали для армії.

Київські посадовці заявили, що зв'язалися з компанією SpaceX із приводу використання російськими військами терміналів Starlink на території України й що вони спільно працюють над розв'язанням проблеми.

Помічник міністра оборони США з космічної політики Джон Пламб заявив 5 квітня, що SpaceX працює разом з Україною, щоб спробувати припинити використання росіянами терміналів на фронті. 

У Судані, який оголосив цю технологію незаконною, Сили швидкого реагування, потужне воєнізоване угруповання, використовують Starlink для високошвидкісного доступу в інтернет. Суданські військові посадовці й неавторизовані дилери Starlink заявили в інтерв'ю, що Абдельрахім Хамдан Дагало, заступник командувача Сил швидкого реагування, контролював купівлю сотень терміналів Starlink у дилерів в ОАЕ. Посадовці стверджують, що термінали підвищили командні можливості повстанців і допомогли їм набрати більше людей для участі у війні, зокрема за останні два місяці, коли більша частина країни була позбавлена інтернету та інших телекомунікацій.

У призначеній для користувача угоді, розміщеній на сайті Starlink, ідеться про те, що клієнти не можуть перепродавати доступ до Starlink без дозволу, а порушники правил можуть позбутися доступу до сервісу. В угоді Starlink також ідеться, що сервіс не призначений для використання зі зброєю.

"Однак питання, хто і для яких цілей може використовувати Starlink, не завжди було однозначним", – додають у The Wall Street Journal.

Людина, знайома із ситуацією, розповіла медіа, що Росія вже близько року працює над впровадженням Starlink на фронті. Вона почала широко використовувати термінали на початку 2024 року, після того як з'ясувала, як реєструвати пристрої в інших країнах. Пошук терміналів Starlink у російській  системі Yandex дає список численних дилерів, які продають обладнання через інтернет покупцям у Москві та за її межами.

Що було раніше?

Як повідомляв ІМІ, 11 лютого 2024 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України підтвердило використання росіянами Starlink на фронті.

Компанія SpaceX, яка забезпечує роботу мережі супутникового зв’язку Starlink, заперечила, що веде будь-які офіційні справи з російським урядом або зі збройними силами РФ.

Там повідомили, що Starlink не можна придбати в Дубаї, а SpaceX туди не доставляє своєї продукції. У Starlink пояснили, що не уповноважують жодних сторонніх посередників, торговельних посередників або дистриб’юторів продавати свої системи в Дубаї.

"Якщо SpaceX отримує інформацію про те, що термінал Starlink використовується стороною, яка перебуває під санкціями або є неавторизованим користувачем, ми розслідуємо скаргу та вживаємо заходів для деактивації термінала, якщо це підтвердиться", – підкреслили в компанії.

13 лютого в ГУР повідомили, що Росія закуповує засоби зв’язку, зокрема й термінали супутникового інтернету Starlink, для використання у війні в арабських країнах. У свіжому радіоперехопленні російські окупанти обговорюють відповідні можливості придбання термінала супутникового зв’язку Starlink.

12 лютого Ілон Маск заявив, що немає "абсолютно жодних шансів", що президент РФ Володимир Путін програє війну в Україні, а також виступив проти законопроєкту США щодо надання фінансової допомоги Україні.

Водночас міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров звертався до засновника компанії SpaceX Ілона Маска, запропонувавши спосіб, який запобіг би використанню з боку російських військових систем супутникового зв'язку Starlink на фронті.

У березні 2024 року члени Палати представників США від Демократичної партії розпочали розслідування щодо компанії Ілона Маска SpaceX, щоб з’ясувати, чи вжила компанія задовільних безпекових заходів, щоб завадити використанню з боку Росії супутникового інтернету Starlink у війні з Україною.

У березні 2024 року Bloomberg опублікував розслідування про те, що випадки незаконного продажу й активації терміналів Starlink зафіксовано в країнах на кшталт Росії, Ємену й Венесуели.

Liked the article?
Help us be even more cool!