ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Демократи розпочали слідчі дії щодо SpaceX через можливе використання росіянами Starlink

07.03.2024, 17:28

Члени Палати представників США від Демократичної партії розпочали розслідування щодо компанії Ілона Маска SpaceX, щоб з’ясувати, чи вжила компанія задовільних безпекових заходів, аби завадити використанню з боку Росії супутникового інтернету Starlink у війні з Україною.

Про це пише The Washington Post.

Увечері 6 березня представники штатів Меріленд (Джеймі Раскін) і Каліфорнія (Роберт Ґарсія) надіслали компанії листа з вимогою відзвітувати про скарги щодо незаконного придбання терміналів Starlink, зокрема на окупованих Росією територіях України. Посадовці зазначили, що в них викликали занепокоєння заяви української розвідки про нібито використання російськими силами терміналів компанії на сході України, що було б порушенням санкцій США.

Посадовці попередили президентку SpaceX Ґвенн Шотвелл, що можливе використання Starlink Росією "є серйозною загрозою безпеці України, життям українців, а також національній безпеці США".

"Ми занепокоєні тим, що у вас може не бути відповідних захисних механізмів і політик", – пишуть Раскін і Ґарсія у своєму листі, до якого отримало ексклюзивний доступ Washington Post.

Це розслідування висвітлює ключову роль сервісу Starlink у війні в Україні. У червні 2023 року Департамент оборони США придбав для України від 400 до 500 нових терміналів Starlink, зазначають автори листа.

Washington Post звернулося до SpaceX по коментар, але відповіді наразі не отримало.

Раскін, головний представник Демократичної партії в наглядовому комітеті, й Ґарсія, головний представник Демократичної партії в підкомітеті з питань національної безпеки, зазначають, що активне використання росіянами систем Starlink на фронті викликає "додаткові питання щодо ефективності захисних механізмів вашої компанії й вашого дотримання санкцій і експортних обмежень США".

Раніше Маск заявляв, що повідомлення про те, що його компанія продає Росії термінали Starlink, є "категорично неправдивими".

Втім, посадовці зазначають, що Росія може застосовувати цю технологію поза своїми кордонами. Українські урядовці припускають, що російські військові можуть купувати термінали незаконно й в обхід санкцій, наприклад через посередників у сусідніх країнах, йдеться в листі.

Посадовці спитали SpaceX, яких заходів ужито, щоб позбавитися вразливих точок, які Росія може використати для незаконного придбання терміналів Starlink, і як компанія співпрацює з іншими американськими регуляторами для запобігання незаконному обігу супутникових терміналів. 

Посадовці лише розпочинають своє розслідування, але планують у майбутньому звернутися до Пентагону й інших державних органів з відповідною юрисдикцією.

"Позбавлення Росії будь-яких шляхів торгівлі, які посилюють її армію, залишається життєво важливим завданням", – зазначають автори листа.

Що було раніше?

Як повідомляв ІМІ, 11 лютого 2024 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України підтвердило використання росіянами Starlink на фронті.

Компанія SpaceX, яка забезпечує роботу мережі супутникового зв’язку Starlink, заперечила, що веде будь-які офіційні справи з російським урядом або зі збройними силами РФ.

Там повідомили, що Starlink не можна придбати в Дубаї, а SpaceX туди не доставляє своєї продукції. У Starlink пояснили, що не уповноважують жодних сторонніх посередників, торговельних посередників або дистриб’юторів продавати свої системи в Дубаї.

“Якщо SpaceX отримує інформацію про те, що термінал Starlink використовується стороною, яка перебуває під санкціями або є неавторизованим користувачем, ми розслідуємо скаргу та вживаємо заходів для деактивації термінала, якщо це підтвердиться”, – підкреслили в компанії.

13 лютого в ГУР повідомили, що Росія закуповує засоби зв’язку, зокрема й термінали супутникового інтернету Starlink, для використання у війні в арабських країнах. У свіжому радіоперехопленні російські окупанти обговорюють відповідні можливості придбання термінала супутникового зв’язку Starlink.

12 лютого Ілон Маск заявив, що немає “абсолютно жодних шансів”, що президент РФ Володимир Путін програє війну в Україні, а також виступив проти законопроєкту США щодо надання фінансової допомоги Україні.

Водночас міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров звертався до засновника компанії SpaceX Ілона Маска, запропонувавши спосіб, який запобіг би використанню з боку російських військових систем супутникового зв'язку Starlink на фронті.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!