ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мінцифри звернулося до Маска, щоб запобігти використанню росіянами Starlink

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров звертався до засновника компанії SpaceX Ілона Маска, запропонувавши спосіб, який запобіг би використанню з боку російських військових систем супутникового зв'язку Starlink на фронті.

Про це він повідомив в інтерв'ю Суспільному.

За його словами, говорили про це питання ще до того, як воно набуло публічного резонансу.

“Ми подивилися, проаналізували кейс, який був якраз в Ізраїлі, коли загострення конфлікту в Газі ось зараз почалося. Як там виходили з такої ситуації. Ми знайшли відповідний алгоритм, запропонували SpaceX, і зараз у нас відбувається чітка комунікація щодо того, як зробити так, щоб кейсів подібних не було”, – сказав Федоров.

Водночас міністр зазначив, що не знає, як відповідна ситуація вирішиться.

“Але ми знайшли цей алгоритм, запропонували його. Точніше, компанія SpaceX уже подібне щось робила з урядом Ізраїлю, от ми таке запропонували”, – додав він.

Федоров розповів, що є можливість відключити Starlink на тимчасово окупованій території України, “але для нас це також буде катастрофічно”.

“Нам потрібно, аби там Starlink працював, тому що використовуються певні технології, які для нас є важливими також. Вони пов'язані з дронами. Є інший спосіб, як зробити так, щоб наші Starlink працювали, а Starlink, які, по суті, там з'являються іншим шляхом, не працювали. І ось ми працюємо зі SpaceX”, – підкреслив міністр.

Водночас Федоров не вірить у те, що існує зв'язок між тим, що в армії РФ з'явилися Starlink, і між тим, як Маск коментує російсько-українську війну.

“Це було логічно, що вони почнуть їх через треті держави закуповувати й завозити. У них були Starlink, їх уже завозили, просто зараз це потрапило в публічність, їх стало трохи більше. Тобто хтось, напевно, з їхніх підприємців почав це монетизувати, і зажило це якимось окремим життям. Технологічно потрібно виключити Starlink, які вони використовують, і зробити так, щоб наші продовжили працювати”, – зазначив міністр.

Що було раніше?

Як повідомляв ІМІ, 11 лютого 2024 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України підтвердило використання росіянами Starlink на фронті.

Компанія SpaceX, яка забезпечує роботу мережі супутникового зв’язку Starlink, заперечила, що веде будь-які офіційні справи з російським урядом або зі збройними силами РФ.

Там повідомили, що Starlink не можна придбати в Дубаї, а SpaceX туди не доставляє своєї продукції. У Starlink пояснили, що не уповноважують жодних сторонніх посередників, торговельних посередників або дистриб’юторів продавати свої системи в Дубаї.

“Якщо SpaceX отримує інформацію про те, що термінал Starlink використовується стороною, яка перебуває під санкціями або є неавторизованим користувачем, ми розслідуємо скаргу та вживаємо заходів для дезактивації термінала, якщо це підтвердиться”, – підкреслили в компанії.

13 лютого в ГУР повідомили, що Росія закуповує засоби зв’язку, зокрема й термінали супутникового інтернету Starlink, для використання у війні в арабських країнах. У свіжому радіоперехопленні російські окупанти обговорюють відповідні можливості придбання термінала супутникового зв’язку Starlink.

12 лютого Ілон Маск заявив, що немає “абсолютно жодних шансів”, що президент РФ Володимир Путін програє війну в Україні, а також виступив проти законопроєкту США щодо надання фінансової допомоги Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!