ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міністр МВС Білорусі порадив журналістам "не лізти в пекло" та не "підставлятися" під час протестів

14.08.2020, 13:00
Фото – скриншот з відео ОНТ
Фото – скриншот з відео ОНТ

Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв дав журналістам рекомендацію “не лізти в пекло”, щоб не зазнавати насильства з боку правоохоронців під час протестів.

Про це йшлося в ефірі білоруського державного телеканалу ОНТ, повідомляють "Букви".

Міністр наголосив, що виступає проти насильства над журналістами. Водночас він порадив представникам ЗМІ “не підставлятися”, перебуваючи на акціях протесту, щоб уникнути насильства з боку правоохоронців і не бути затриманими.

“Я теж за те, щоб цивілізовано все висвітлювалося. Молодці, хоробро висвітлюєте із самої гущі подій! І лізете. Звичайно, для вас дуже важливо якомога повніше, об’єктивно зсередини оцінити інформацію, але це не означає, що потрібно залізти між двома сторонами й підставлятися. Будьте, будь ласка, не такими легковажними.

Розумійте, що в співробітника [правоохоронних органів] летить петарда, заточка, камені, бруківка… Він щось застосовує… і ще й думатиме, як би не зачепити людину з камерою, у якої замість бронежилета жилет зі словом “Преса”? Звичайно, не можна зачіпати. Але чи може він у цю хвилину вибирати? Тому величезне прохання – не лізти в саме пекло”, – сказав Караєв.

За словами міністра, правоохоронцям дано розпорядження в разі, якщо рядовий співробітник “не розібрався” і затримав журналістів, відпускати їх насамперед.

Як повідомляв ІМІ, 10 серпня Білоруська асоціація журналістів заявила, що в Білорусі президентська виборча кампанія – 2020 відбулася в умовах безпрецедентного тиску на журналістів: затримання, арешти, штрафи, побиття.

10 серпня кореспондентка “Нашої ниви” Наталія Лубневська, яка висвітлювала протести в Мінську, була поранена гумовою кулею в коліно.

У Білорусі за час протестних акцій з 9 до 12 серпня включно були затримані 64 журналісти.

9 серпня в Білорусі зник журналіст-розслідувач і ведучий авторської програми на телеканалі “Белсат” Стас Івашкевич. 

У Білорусі під час масових протестів після президентських виборів кілька журналістів перестали виходити на зв’язок, зокрема журналіст “Медузи” Максим Солопов, зник зв’язок з фотокореспондентом МІА Россия Сегодня Іллею Піталевим, затримано головного редактора білоруського видання “Наша нива” Єгора Мартиновича.

У Білорусі 11 серпня відразу кілька журналістів постраждали від дій силовиків.

13 серпня в Мінську правоохоронні органи провели рейд у готелях, шукаючи іноземних журналістів, які працюють без акредитації. 

7 і 9 серпня, в Мінську затримали дві групи журналістів – кореспондентів телеканалу “Настоящее время” і “Дождь”, їх вислали з країни через роботу без акредитації.

У Білорусі журналісти почали звільнятися з державних телеканалів і радіостанцій на тлі застосування насильства до протестувальників.

12 серпня в Мінську ОМОН затримав двох українських громадян, волонтерів благодійної організації “Восток SOS” Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва, після того як вони знімали на смартфон силове затримання білоруського активіста.

У Мінську силовики затримали та побили політичного оглядача білоруської служби Радіо Свобода Віталія Циганкова. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповіла дружина журналіста Ольга Циганкова, яка була затримана разом з чоловіком.

Liked the article?
Help us be even more cool!