ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Затриманих у Мінську журналістів висилають із забороною в'їзду на 10 років

07.08.2020, 21:51
Фото – DW
Фото – DW

Трьох кореспондентів телеканалу "Настоящее время" Радіо Свободи - Ірину Ромалійську, Івана Гребенюка та Юрія Баранюка, депортували з Білорусі в Україну. Зараз вони знаходяться в Одесі.

Як повідомляє "Настоящее время", журналістів затримали вдень 7 серпня, в готелі "Мінськ" в столиці Білорусі. Журналісти приїхали туди, щоб висвітлювати на місці президентські вибори.

Ромалійская і Гребенюк є громадянами України, Баранюк - громадянин Росії.

Як розповіли журналісти, до них в номер зайшли кілька співробітників міліції та ОМОНу, номер обшукали, а всіх присутніх відвезли в автозаку в РУВС, де всіх допитали про діяльність на території країни. Кілька годин "Настоящему времени" не було відомо, де знаходяться кореспонденти і в чому їх звинувачують.

Увечері стало відомо, що їх депортували із забороною на в'їзд на десять років.

"Друзі, з нами все гаразд. Нас висилають до Одеси. Думаю, через пару годин будемо. І всім вліпили заборону на в'їзд. Наскільки я зрозуміла, приводом став вчорашній ефір "Настоящего времени". Співробітники, допитують нас, переказували мені точки, з яких я включалася ", - написала в фейсбуці Ірина Ромалійская.

"Друзі, ми вже в аеропорту. Все добре! Спасибі всім! Депортація. Під пильним супроводом. Десять років заборону в'їзду. Єдиний рейс, який був, - це Одеса. 23:40 виліт з Мінська", - повідомив Іван Гребенюк.

Як стало відомо пізніше, затримання і видворення журналістів було пов'язано зі статусом їх акредитації.

"Затримані журналісти "Настоящего времени" професійно виконували свою роботу з висвітлення виборів президента Республіки Білорусь. Телеканал "Настояще время" вчасно запросив акредитацію для своїх журналістів перед президентськими виборами, але вона їм не була надана, - підкреслила т.в.о. президента медіакорпорації Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа Дейзі Сінделар. - Відмова влади Білорусі своєчасно акредитувати наших журналістів - ще один приклад зневаги до прав вільної преси і праву громадян Білорусі на інформацію без цензури. Ми обурені затриманням наших журналістів і вимагаємо дотримання владою визнаного в усьому світі права журналістів на виконання своєї професійної діяльності ".

"Настоящее время" вже кілька тижнів висвітлює вибори в Білорусі і напередодні провело чотиригодинний спецефір з сировинного мітингу кандидата в президенти Світлани Тіхановском. Тільки в соцмережах його подивилися понад півмільйона разів.

Liked the article?
Help us be even more cool!