ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вибори в Білорусі відбулися в умовах безпрецедентного тиску на журналістів – БАЖ

11.08.2020, 11:12
Фото – TUT.by
Фото – TUT.by

У Білорусі президентська виборча кампанія – 2020 відбулася в умовах безпрецедентного тиску на журналістів. Про це йдеться в заяві ГО “Білоруська асоціація журналістів” (БАЖ).

Так, БАЖ з початку травня, коли почали розгортатися політичні події в країні, до 10 серпня зафіксувала 114 випадків серйозних порушень прав журналістів (затримання, арешти, штрафи, побиття). Правоохоронні органи за цей час порушили кримінальні справи щодо не менш ніж 10 популярних блогерів, адміністраторів телеграм-каналів.

БАЖ зазначає, що фіксує “жорсткі й неправомірні дії влади” щодо журналістів. Уже з 4 серпня почалася атака на журналістів перед процесом голосування (з 4 до 10 серпня включно зафіксовано 35 випадків порушень прав журналістів). 

“У Могильові журналістів превентивно затримували й відправили відбувати арешт за надуманими адміністративними справами. Навіть більше, проти журналіста Олександра Буракова (старшого) була вчинена навмисна провокація: нібито він скоїв хуліганство (штовхнув) проти невідомої жінки на порозі РУВС”, – йдеться в повідомленні.

Напередодні виборів, 7 і 9 серпня, в Мінську затримали дві групи журналістів – кореспондентів телеканалу “Настоящее время” і “Дождь”, їх видворили з країни через роботу без акредитації.

Водночас БАЖ заявляє, що їм відомо про близько 30 випадків, коли журналісти різних зарубіжних ЗМІ надіслали до МЗС Республіки Білорусь заявку на отримання тимчасової акредитації для роботи в країні, але після закінчення встановленого 20-денного терміну на розгляд так і не отримали відповіді. “Тобто, – йдеться в заяві, – держава цілеспрямовано не дала їм працювати в правовому полі”.

Також асоціація повідомляє, що 9 серпня журналісти зіткнулися з тим, що їх силою виводили з приміщень дільничних комісій, хоча законодавство Білорусі дозволяє їм безперешкодно працювати.

Також 9 серпня доступ до мережі інтернет у Білорусі був повністю або частково обмежений. Влада республіки заблокувала протоколи передання даних, що призвело до порушення зв'язку в білоруському сегменті інтернету, повідомляє БАЖ.

Протягом усієї доби 9 серпня користувачі повідомляли про обмеження або відсутність доступу до YouTube, Viber, Telegram, Facebook, Twitter, Instagram і “ВКонтакте”, новинних сайтів. О 21:30 9 серпня на всій території Білорусі зафіксували серйозні обмеження роботи стильникового зв'язку та інтернету – зв'язок з іншими країнами практично був відсутній.

“Ці дії ГО “БАЖ” розглядає як перешкоджання законній діяльності журналістів, цензуру і порушення свободи слова і права на інформацію”, – йдеться в повідомленні.

У день голосування, 9 серпня, БАЖ зафіксувала 22 випадки затримання журналістів. За інформацією асоціації, співробітники силових органів серйозно побили щонайменше чотири людини, унаслідок чого вони дістали травми різного ступеня тяжкості.

“З урахуванням вищевикладеного ГО “Білоруська асоціація журналістів” констатує, що за весь період електоральної кампанії з виборів президента 2020 року масово порушувалися права журналістів і ЗМІ. Це є як грубим порушенням свободи слова, так і принципів гласності та відкритості виборчого процесу”, – йдеться в заяві.

ІМІ підготував список випадків порушень свободи слова і прав журналістів, які сталися в день голосування в Білорусі та 10 серпня.

Liked the article?
Help us be even more cool!