ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

75 порушень свободи слова зафіксовано в Україні в третьому кварталі 2019 року – ІМІ

03.10.2019, 12:30
Фото – Shutterstock / radiosvoboda.org
Фото – Shutterstock / radiosvoboda.org

У третьому кварталі 2019 року (з липня по вересень) експерти ІМІ зафіксували 75 випадків порушень свободи слова в Україні. З них 53 випадки стосувалися фізичної агресії щодо журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Загалом з початку 2019 року в Україні ІМІ зафіксував 191 випадок порушень свободи слова.

Трійку лідерів з порушень свободи слова в третьому кварталі становили випадки перешкоджань журналістській діяльності – 27, погрози (15) та кібератаки (9).

 

На цей період припали, зокрема, вибори до Верховної Ради, які відбулися в липні. Експерти ІМІ зафіксували порушення, пов’язані з висвітленням журналістами передвиборчої кампанії, а також самого процесу волевиявлення. Зокрема, журналістам перешкоджали та погрожували члени виборчих комісій. Так, у Полтаві фотографу видання “Зміст” Богдану Проскурову забороняли фотографувати на дільниці, навіть після того, як той показав посвідчення. 

У Бахмуті Донецької області члени виборчої комісії перешкоджали діяльності журналістки Вільного радіо Діани Шароді, яка зафіксувала факт порушення комісією процедури підрахунку голосів. В Одесі журналістів Громадського не пускали на виборчу дільницю, а в Покровську Донецької області виборча комісія заборонила бути присутніми на засіданні журналістам.

Після масового звільнення сотень працівників на знак протесту проти цензури на телеканалі "ЗІК", тенденція застосування цензури там продовжила свій розвиток. Зокрема, працівникам телеканалу "ЗІК" заборонили висвітлювати акцію протесту 2 липня на майдані Незалежності. Втім, попри заборону, випусковий редактор Ігор Кримов показав мітинг проти реєстрації певних кандидатів у депутати. Після того Ігоря Кримова достроково відсторонили від посадових обов’язків.

Також накреслилися тенденції до закритості представників нової влади щодо журналістів і взагалі неетичної та агресивної поведінки представників Офісу Президента та партії “Слуга народу”. Так, журналістів не пускали 29 серпня на урочисте засідання Верховної Ради та в ложу преси, у вересні журналістів “Чесно” не пускали на засідання регламентного комітету парламенту.

Особливу увагу привернули дії прессекретарки Президента Юлії Мендель, яка відштовхувала журналістів, зокрема аби не допустити їх до свого шефа. Про такі випадки заявили принаймні три журналісти – від Радіо Свобода Сергій Андрушко та Крістофер Міллер, а також журналістка видання “Лівий берег” Наталія Шимків

Неетичну й агресивну поведінку речниці глави держави розкритикувало журналістське середовище, виступивши із заявами. У заявах Медіарух та “Ініціатива 34” просили Володимира Зеленського відреагувати на її дії та звільнити. Проте Президент зреагував однією фразою: “Ви нікого не штовхали, Юль?”

Загалом за третій квартал експерти ІМІ зафіксували вісім випадків побиття, п’ять – обмеження доступу до публічної інформації, по три випадки цензури та юридичного тиску (зокрема, суд заблокував доступ до платформи для блогерів Еnigma.ua та ще десятків сайтів), по два – непрямого тиску та нападів на офіси ЗМІ (Укрінформ та "112 Україна") та один – пошкодження майна журналістів.

Від нападів постраждав, зокрема, оператор одеського 7 каналу Андрій Кульба: унаслідок розпилення в очі газового балончика під час знімання сюжету про сімейний конфлікт він дістав опіки обох передпліч, постраждали шия, обличчя й очі; журналіст з Вінниці Андрій Качор отримав удар від невідомого в голову після того, як ствердно відповів на запитання, чи не він писав про проросійського блогера Анатолія Шарія; на Харківщині працівники лісового господарства напали на знімальну групу каналу "112 Україна" під час знімання сюжету про розкрадання лісу та інші.

Порушення свободи слова ІМІ зафіксував за цей період у 18 регіонах України. Беззаперечним лідером за кількістю порушень є Київ (34), далі йдуть Одещина (сім), Миколаївщина та Полтавщина – по п'ять, та Донеччина (чотири). В інших областях країни зафіксовано по три, два та по одному випадку.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці “Барометр свободи слова”.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!