ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Покровську виборча комісія заборонила бути на засіданні кандидатам, спостерігачам та журналістам

24.07.2019, 12:22
Фото - ternopil.te.ua

У Покровську (Донецька область) окружна виборча комісія №50 позбавила права присутності на засіданні низку суб’єктів виборчого процесу, а також представників засобів масової інформації. Відповідну постанову ОВК прийняла 23 липня, повідомляється на сайті ОПОРИ.

Наразі з приміщення, де відбувається прийом виборчої документації, нікого не вилучили, бо чекають консультацій від Центральної виборчої комісії.

Окружна виборча комісія, як зазначено у постанові, позбавила присутності на засіданні кандидатів у депутати, довірених осіб, уповноважених осіб партій, офіційних спостерігачів від політичних партій, кандидатів та громадських організацій, а також представників ЗМІ, не акредитованих в ЦВК.

Обґрунтувала ОВК це тиском на комісію під час безперервного засідання, можливою загрозою життю та здоров’ю членів ОВК, а також з метою недопущення зриву виборчого процесу.

Відповідно до частини 3 статті 34 Закону “Про вибори народних депутатів України” на засіданні окружної виборчої комісії мають право перебувати без дозволу чи запрошення мають право бути присутніми кандидати у депутати, їх довірені особи, уповноважені особи партій, офіційні спостерігачі від партій, кандидатів у депутати, громадських організацій (не більше однієї особи від одного суб’єкта) та представники ЗМІ (не більше двох від одного ЗМІ).

“Позбавити вищезгаданих осіб права присутності можна лише у випадку, коли вони протиправно перешкоджають проведенню засідання виборчої комісії. … таке рішення може бути прийняте лише щодо конкретних осіб, які перешкоджали роботі комісії, а не загалом обмежувати право присутності на засіданні всіх суб’єктів, які наділені цим правом. Зважаючи на те, що у мотивувальній частині постанови відсутня інформація яким чином відбувалося перешкоджання і хто його здійснював, а також те, що санкція передбачена в рішенні виборчої комісії не є індивідуально спрямованою – є обґрунтовані сумніви щодо правомірності зазначеної постанови”, – зауважила координаторка спостереження ОПОРИ за виборами у Донецькій області Анастасія Прокопенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!