ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістів ЧЕСНО не пустили на засідання регламентного комітету Ради

04.09.2019, 16:07
Фото – chesno.org

Журналістів Громадського руху "ЧЕСНО" не пустили на засідання Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України, яке було призначено на 11:00 4 вересня. Про це повідомляється на сайті руху.

Члени комітету стверджують, що жодних рішень про недопуск ЗМІ не ухвалювали. 

У пресслужбі Апарату ВРУ посилаються на доручення секретаріату комітету, а в секретаріаті не відповідають на дзвінки. 

Охоронці будівлі на вулиці Банковій, 6-8, де розташований регламентний комітет, про сьогоднішнє засідання нічого не знали, оскільки, за їхніми словами, на сайті ВРУ жодного анонсу не було. Дійсно, на головній сторінці сайту парламенту повідомлення про засідання регламентного комітету не розміщували.

Натомість на сайті самого комітету оприлюднили порядок денний засідання.

Поки співробітники охорони з’ясовували, чи дійсно буде засідання та чи пускати на нього журналістів, до будівлі зайшов перший заступник голови регламентного комітету, нардеп від “Батьківщини” Андрій Пузійчук. Він підтвердив, що сьогодні об 11:00 відбудеться засідання, але про жодні обмеження для преси не згадав.

Зрештою, охоронці після приблизно 10 хвилин з’ясовування та телефонних дзвінків заявили представникам ЧЕСНО, що, як повідомили їм у пресслужбі Апарату ВРУ, засідання регламентного комітету є організаційним і пресу на нього не допускають. На запитання, чиє це було рішення, в охороні відповіли, що так нібито вирішив сам комітет.

Після цього ЧЕСНО зателефонував до пресслужби Апарату Верховної Ради, звідки охорона й отримала розпорядження не пускати журналістів. 

Керівниця підрозділу Ірина Кармелюк повідомила, що доручення про недопуск ЗМІ їй передав секретаріат регламентного комітету: “Це було розпорядження секретаріату комітету, я лише виконую їхнє доручення. Вони проводять організаційне засідання без преси”.

Кармелюк порадила звернутися до завідувачки секретаріату Комітету з питань Регламенту Марії Нехоци. Проте остання на телефонні дзвінки не відповідає.

Як зазначає ЧЕСНО, у Законі “Про комітети Верховної Ради” зазначено, що представники преси мають право відвідувати засідання комітетів.

У ч. 1 ст. 9 Закону “Про комітети Верховної Ради України” зазначено, що комітети інформують громадськість про свою діяльність, зокрема, через оприлюднення плану роботи, розкладу засідань. Також у цій частині сказано:

“Засідання та інші заходи комітетів, які проводяться відкрито, мають право відвідувати журналісти, працівники ЗМІ, представники громадських організацій. Для журналістів, працівників ЗМІ, акредитованих при ВРУ, додаткова акредитація для відвідування засідань комітетів не проводиться”.

Як повідомляв ІМІ, 29 серпня частину представників засобів масової інформації не пускали на урочисте засідання Верховної Ради та в ложу преси.

Liked the article?
Help us be even more cool!