ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Вінниці прихильник Шарія вдарив в обличчя журналіста Андрія Качора (оновлено)

02.09.2019, 10:10
Фото – "Вежа"

У Вінниці 31 серпня невідомий вдарив в обличчя головного редактора місцевого інформаційного порталу “Вежа” Андрія Качора. Про це журналіст повідомив на своїй сторінці у фейсбуку.

За його словами, він дістав удар після того, як ствердно відповів на запитання, чи не він писав про блогера Анатолія Шарія.

“– Добрий вечір. Ви Андрій Качор?

– Так.

– Це ви про Шарія писали?

– Так.

Майже відразу сильний удар у голову, і далі я вже не дуже пам’ятаю. Отямився, побачив групу людей, які бігли в ніч через перехрестя”, – описав Андрій Качор ситуацію.

У коментарі ІМІ Андрій Качор повідомив, що лікарі діагностували йому забиття м’яких тканин, гематоми, садна, ознаки струсу мозку. Також у нього запухле око. 

“Бив мене безпосередньо один. Ще, здається, двоє були поруч типу “на шухері”. Я звернувся до поліції та до лікарів”, – сказав він, додавши, що нападника раніше не зустрічав.

Поліція повідомила, що встановила особу зловмисника, ним виявився 27-річний житель обласного центру, йдеться на сайті Нацполіції у Вінницькій області.

Згідно з інформацією поліції, до них 31 серпня із заявою про заподіяння тілесних ушкоджень звернувся головний редактор “Вежі”. “Потерпілий повідомив, що близько 2-ї години ночі, перебуваючи біля одного з розважальних закладів міста, невідома особа нанесла йому один удар в ділянку голови”, – йдеться в повідомленні. 

За цим фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками ч. 1 ст. 125 КК України ("Умисне легке тілесне ушкодження"). Такий злочин карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року. 

Остаточну правову кваліфікацію події буде надано після проведення всіх необхідних слідчих дій, зазначає поліція. 

Фото – "Вежа"

“Травми, які я отримав, порівняно незначні: забої м’яких тканин, гематоми, запухле око, ознаки струсу мозку. Загалом, типові для українського журналіста. На щастя, немає переломів чи внутрішніх крововиливів, що могло би призвести до тривалого порушення працездатності чи госпіталізації”, – написав Качор 2 вересня у своєму блозі на сайті “Вежа”. 

За його словами, обставини, за яких це сталося, теж не пов’язані з виконанням журналістських обов’язків тут і зараз: “ми відпочивали зі своєю редакцією в кафе і неформально спілкувалися, що в нас на “Вежі” буває досить нечасто”.

“Проте контекст самої атаки – цілком однозначний: напад відбувся саме на ґрунті моїх матеріалів про проросійську сутність та інформаційну небезпеку для країни, що її становить Анатолій Шарій та його прихильники. З кількох секунд розмови з нападниками стало зрозуміло, що жодні адекватні пояснення цих людей не цікавлять в принципі і єдине, що їм потрібно – переконатися, чи справді перед ними той самий, “хто писав про Шарія”, – написав він.

Як повідомляв ІМІ, 11 липня головний редактор вінницького інформаційного порталу “Вежа” Андрій Качор заявив, що йому та його родині, а також журналістам видання погрожують шанувальники проросійського відеоблогера Анатолія Шарія. 

Погрози почались після публікації 8 липня на сайті видання новини про спалення невідомими вінницькими активістами агітаційних матеріалів партії Шарія.

За кілька годин після публікації Шарій виклав у себе на YouTube 15-хвилинний фільм про Качора, його дружину та сина, в якому погрожував та ображав родину журналіста. Протягом кількох наступних годин Качору та його родині, а також журналістам “Вежі” надходили сотні погроз фізичною розправою з України, Росії, ОРДЛО та Криму.

До цькування долучилась і працівниця дитсадка, у який ходить син Качора. За його словами, вона під дописом Шарія повідомила, “в який саме дитсадок ходить мій син, деталізуючи його місце розташування”.

12 липня слідство Вінницького відділу поліції розпочало кримінальне провадження за ознаками ст. 345 (1) КК України (“Погроза або насильство щодо журналіста”) за фактом погроз на адресу головного редактора інтернет-видання “Вежа”.

Liked the article?
Help us be even more cool!