ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Полтаві фотографу забороняли вести зйомку на дільниці

21.07.2019, 10:51
Фото - zmist.pl.ua

У Полтаві 21 липня члени виборчої комісії забороняли фотографу видання “Зміст” Богдану Проскурову фотографувати на дільниці, навіть після того, як той показав посвідчення.

Про це повідомляється на сайті видання.

Інцидент стався на дільниці №531188 у ТВО №144 (школа №20).

Після того, як журналіст повідомив редакцію про заборону, голова ДВК дозволив здійснити фотозйомку.

Як повідомив представниці ІМІ в Полтавській області фотокореспондент Богдан Проскуров, поліцію він не викликав, заяву про перешкоджання професійній діяльності не подавав, оскільки інцидент вичерпався і йому дозволили фотографувати.

Це сталося вранці, близько 9.00 Я прийшов на виборчу дільницю. Не сказав би, що це грубе порушення, швидше це незнання голови комісії . Коли я прийшов на виборчу дільницю, підійшов до голови, запитав чи можна робити фотофіксацію та чи треба пройти реєстрацію.  Голова комісії сказав мені, якщо я реєструвався як журналіст через ЦВК, то можу робити фотофіксацію, в інакше – ні”, – прокоментував Богдан Проскуров.

Фотокореспондент уточнив, що пояснив голові комісії про порушення з його боку: “Я повідомив телефоном про ситуацію свого головного редактора, паралельно голова комісії говорив із кимось по телефону. Після цієї розмови він вибачився та не забороняв робити фото. На цього інцидент вичерпався”.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що заборона журналісту знімати в приміщенні виборчої дільниці є порушенням прав журналіста і може тягнути за собою відповідальність, передбачену статтею 171 Кримінального кодексу України. 

“Відповідно до частини четвертої статті 13, частини третьої статті 34 Закону України “Про вибори народних депутатів України” виборчий процес є відкритим і гласним, журналісти мають право збирати інформацію у тому числі в день голосування на виборчій дільниці, без спеціальних дозволів, запрошень тощо. При цьому відповідно до частини першої статті 25 Закону України “Про інформацію” журналісти під час здійснення своїх професійних обов'язків має право робити записи, використовувати аудіо- та відеозаписуючі пристрої. 

Таким чином заборона журналісту знімати в приміщенні виборчої дільниці є порушенням прав журналіста, передбаченого чинним законодавством України, і може тягнути за собою відповідальність, передбачену статтею 171 Кримінального кодексу України”, - зазначив юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!