ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За п’ять років не знайшли винних у рукоприкладстві до журналіста на агітаційному заході міського голови

26.01.2021, 12:41
Павло Пущенко

За п’ять років чернігівська прокуратура і поліція так і не змогли встановити, хто повалив, відібрав фотоапарат і виштовхнув з агітаційного заходу нинішнього міського голови Владислава Атрошенка журналіста Владислава Савенка.

Ухвалою Деснянського районного суду міста Чернігова від 28 грудня 2020 року задоволено клопотання прокурора та закрито кримінальне провадження 2015 року "у зв’язку з невстановленням особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, та закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності".

Тобто винних не знайшли, а справу закрили, бо вже сплив строк відповідальності.

Восени 2015 року в Чернігові кореспонденту видань “Українські новини” та “Svoboda.FM”, голову місцевої організації Незалежної медіапрофспілки Владиславу Савенку фізично перешкоджали вести професійну діяльність охоронці на той момент народного депутата Атрошенка, який балотувався на посаду міського голови Чернігова. Журналіст під час виборчої кампанії вільно зайшов на реєстрацію учасників заходу у фоє обласного філармонійного центру. Під час спроби сфотографувати реєстрацію, охоронці виштовхнули журналіста в коридор, повалили на підлогу, забрали фотокамеру та винесли з приміщення. Крізь прочинені двері віддали фотокамеру та загублені окуляри. Пізніше експертиза підтвердила в журналіста наявність тілесних ушкоджень після інциденту.

Спочатку справу було відкрито за фактом хуліганства, а потім, зокрема після журналістської акції біля приміщення поліції та втручання Незалежної медіапрофспілки, перекваліфіковано на перешкоджання професійній діяльності (ст. 171 Кримінального кодексу України).

Поліція кілька разів закривала кримінальне провадження (у 2016 та 2017 роках) "через відсутність складу злочину", але журналіст оскаржував таке рішення, і розслідування продовжували.

Однак 10 грудня 2020 року прокуратора знову перекваліфікувала справу з ч. 1 ст. 171 КК України ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів") на ч. 2 ст. 345-1 КК України ("Умисне заподіяння журналісту побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності") і подала клопотання про закриття провадження.

У своєму обґрунтуванні про закриття провадження прокуратура зазначає, що під час слідства, проведення одночасних допитів свідків та потерпілого Владислав Савенок не зміг вказати, хто конкретно застосовував проти нього насильство. Своєю чергою інші присутні під час інциденту особи, які проходять у справі як свідки, заявляють, що "не вчиняли активних дій щодо потерпілого Савенка".

Сам журналіст не згодний з рішенням суду про закриття справи та подав апеляцію, в якій заявляє, що закриття кримінального провадження є незаконним, оскільки слідством чітко встановлено перелік осіб, які перешкоджали законній професійній діяльності журналіста, але, незважаючи на це, правоохоронні органи замість вручення повідомлення про підозру та скерування справи до суду неодноразово намагалися закрити кримінальне провадження.

Також Савенок наголошує, що поліцією не проведено всіх можливих слідчих дій для   встановлення об'єктивної істини. Наприклад, у матеріалах кримінального провадження містяться рапорти слідчого, який повідомляє про неможливість проведення допитів низки свідків у зв’язку з тим, що "свідки під час телефонної розмови повідомили, що вони не можуть з’явитися на допит, та тим, що один зі свідків "не взяв слухавки".

Якщо в українському правосудді не вдасться знайти правди, то Владислав Савенок із командою медіаюристів збирається звертатися  до Європейського суду з прав людини. Підстави для цього є – неналежне розслідування справи щодо перешкоджання журналістській діяльності, наголошує потерпілий.

Додамо, що начальник охорони міського голови Чернігова Владислава Атрошенка Віталій Хрустицький, який керував охороною під час інциденту з журналістом, у 2016 році очолив міське комунальне підприємство "Муніципальна варта", а у 2020-му став депутатом Чернігівської міської ради від партії мера "Рідний дім".

Протягом 2020 року в Чернігівській області відкрито шість проваджень щодо порушення прав журналістів, але п'ять з них були невдовзі закриті: у поліції пояснюють, що не підтверджуються такі заяви представників ЗМІ під час розслідування. 

Павло Пущенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області
 
Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House".
Liked the article?
Help us be even more cool!