ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Черкаська поліція відкрила справу щодо погроз журналістці лише після ухвали суду

07.10.2019, 11:05

Журналістка та редакторка тальнівської газети “Новий Дзвін” (Черкаська область) Анна Драгун лише через суд домоглася відкриття кримінального провадження щодо погроз на її адресу від голови районної ради Валентини Любомської. Про це Анна Драгун повідомила представнику ІМІ в Черкаській області.

Як розповіла журналістка, вона отримала погрози від чиновниці особистими повідомленнями на Viber ще в травні цього року, коли та ще була головою Тальнівської районної держадміністрації. За її словами, у повідомленнях посадовиця погрожувала їй та її дитині.

“Причиною таких її дій є моя журналістська діяльність, – сказала Анна Драгун. – А саме висвітлення тих проблем у районі, які б мала вирішувати, зокрема, голова райради і ця сама колишня голова РДА”.

23 серпня під час сесії Тальнівської РДА в цій історії стався новий поворот: бувши вже звільненою з посади голови РДА, Валентина Любомська звернулася до журналістів “Нового Дзвону” зі словами: “Треба було по зубах дати ще зразу! Шановні мої! Я не буду відповідати на ніякі ваші запитання. Ви цього не гідні, але я хочу вам сказати, що присутність ваша в цьому залі не допустима. Бо ви не гідні бути присутніми серед нас, серед нормальних порядних людей”.

“26 серпня, після того як Валентина Любомська сказала на загал, що “треба було дати по зубах ще зразу”, я написала заяву до Тальнівського відділення Звенигородського відділу поліції, виклавши послідовно всі дії, вислови та погрози, які отримала від чиновниці,  – розповіла Анна. – Мене викликали на допит і відібрали пояснення. На тому все”, – розповідає вона ІМІ.

“Тож через 14 днів я подала скаргу до Національної поліції України, Національної спілки журналістів України та до Тальнівського районного суду на бездіяльність працівників поліції, які за цей період не спромоглися навіть викликати на допит Валентину Любомську. Вже після цього отримала ухвалу Тальнівського районного суду від 16.09.2019, де чітко прописано, що мою скаргу задовольнили та зобов'язали уповноважену службову особу Тальнівського відділення поліції Звенигородського відділу поліції ГУ НП в Черкаській області внести відомості за заявою про кримінальне правопорушення до ЄРДР, розпочати досудове слідство за вказаним фактом", – розповіла журналістка.

Пізніше Анна Драгун отримала і витяг з ЄРДР про те, що 25 вересня на підставі ухвали суду все ж зареєстрували кримінальне провадження за повідомленням про злочин, передбачений ч. 1 ст. 345-1 ККУ ("Погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності, що карається виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років").

Після того журналістку знову викликали для давання пояснень, і найближчим часом вона збирається піти до поліції в супроводі свого адвоката.

Liked the article?
Help us be even more cool!