ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У жовтні ІМІ зафіксував 15 порушень свободи слова: напад на “Схеми”, тиск на Суспільне (оновлено)

03.11.2021, 10:13
Фото - frontnews.eu
Фото - frontnews.eu

У жовтні експерти ІМІ зафіксували в Україні 15 випадків порушень свободи слова. З них 10 випадків стосували фізичної агресії проти журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації "Барометр свободи слова" *.

Найбільше порушень зафіксовано в категоріях “перешкоджання” (вісім) та "цензура" (три). Також зафіксовано по два випадки побиття та кіберзлочинів.

Так, серед випадків перешкоджань міжнародного розголосу набув напад на журналістів програми “Схеми” під час інтерв’ю з головою Укрексімбанку Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті. Мецгеру не сподобалось одне із запитань журналіста-розслідувача Кирила Овсяного, після чого він наказав охороні “забрати камери” та “дістати з них касети”. Співробітники банку застосували фізичну силу до оператора “Схем” Олександра Мазура, відібрали в нього дві камери, забрали картки, на які здійснювався запис, та видалили записане відео. Наразі суд обрав запобіжні заходи трьом підозрюваним працівниками банку. 

Інший гучний випадок стосувався спроби зірвати показ фільму "Слідства.інфо" “Офшор 95” про Президента України Володимира Зеленського через нібито ремонтні роботи в Малій опери. Зрештою, через суспільний розголос комунальний заклад змінив своє рішення, і прем’єра таки відбулася. “Слідство.Інфо” встановило, що чоловік який телефонував чиновникам Київської міської державної адміністрації та намагався зірвати показ фільму, є співробітником СБУ.

Про тиск з боку Офісу президента заявили спочатку на Суспільному, а потім про аналогічний тиск заявили телеканал “Прямий” та ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера".

Так, про тиск заявила ведуча ток-шоу "Зворотний відлік" на телеканалі "UA:Перший" Мирослава Барчук. За її словами, Офіс президента контролює присутність на ефірах народних депутатів від фракції "Слуга народу", а також ставить ультиматуми щодо кількості гостей, та бойкотування у разі невиконання ультиматумів.

Телеканал "Прямий" заявив, що Офіс президента також чинив на них тиск щодо участі народних депутатів від фракції "Слуга народу" в ефірах. Зокрема, щодо чисельності депутатів на ефірах та присутності тих чи інших гостей разом зі “слугами”.

У Савіка Шустера заявили аналогічне про тиск ОП: бойкоти та відкликання міністрів з ефір.

Про напади та побиття своїх журналістів повідомили видання “Думська ТВ” та канал “Наш”. Так, в Одесі керуючий одним з ресторанів погрожував та вдарив оператора Думської ТВ, під час зйомок про кафе, які працювали без дозвільних документів. Поліція повідомила нападнику про підозру за ч.2 ст.171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч.1 ст.345-1 (погроза насильством) КК України.

У  Сумах активісти “Правого сектору” напали на журналіста каналу “Наш” під час зйомок на мітингу. Як розповів журналіст каналу Максим Герасименко, нападники розгромили апаратуру, а його самого вдарили в обличчя. Поліція повідомила, що з'ясовує обставини інциденту та найближчим часом надасть правову оцінку усім учасникам конфлікту.

Випадки кіберзлочинів стосувалися DDoS-атаки на сайт інтернет-видання “Українська правда” (видання пов'язувало атаку з організацією акції на підтримку журналістів “Схем”, на яких напали 4 жовтня під час інтерв'ю з головою правління Укрексімбанку Євгеном Мецгером). Крім того, інформаційної атаки зазнав журналіст "Правової інформатики" Сергій Антоненко після розслідувань про Міністерство цифрової трансформації.

Порушення стались у семи регіонах країни. Зокрема, найбільше порушень зафіксовано у Києві (дев'ять) та по одному випадку – на Волині, Запоріжжі, Миколаївщині, в Одесі, Сумах та Харкові.

Порушували права журналістів місцева влада, правоохоронці, посадовці Укрексімбанку, Офіс президента, судова влади, приватні особи.

Отже, з початку року ІМІ зафіксував 166 випадків порушень свободи слова, 87 випадків перешкоджання, 20 побиттів, 13 обмежеь до доступу, 12 погроз та 12 кіберзлочинів.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці "Барометр свободи слова".

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network у партнерстві з міжнародною організацією Freedom House. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!