ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Савіка Шустера заявили про тиск ОП: бойкоти та відкликання міністрів з ефіру

21.10.2021, 09:42
Фото – omf.fund
Фото – omf.fund

Шеф-редакторка ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера" Дар'я Тарасова заявила, що редакція програми часто стикається з тиском з боку Офісу президента.

Про це вона розповіла "Сьогодні".

За її словами, тиск на свободу слова був за попередніх влад, триває і за нинішньої.

"Це було при попередніх владах, триває і при нинішній. І за часів президентства Януковича, і при Порошенку влада завжди намагалася нав'язати нам зручних для себе опонентів і делегувати в ефір не тих, кого ми хотіли б запросити, а тих, кого вона вважала за потрібне. Незважаючи на те що зараз в Україні при владі нове покоління політиків, методи взаємодії з медіа залишаються старими", – зазначила Тарасова.

Також вона згадала, як у травні 2020 року в ефірі програми обговорювали енергетичну незалежність і нардеп "Слуги народу" Олександр Дубінський, якого запросили на ввімкнення через Skype, "вирішив, що він має право вносити корективи в сценарій нашого ефіру і не дотримуватися того, про що домовився з нами напередодні". 

"Він спробував прорватися до студії. Це була чистої води провокація, брехня і особистий піар. Олександр Дубінський оббрехав нас, вийшов у YouTube зі своїм стрімом, але, незважаючи на це, партія стала на його сторону. А Офіс президента відкликав просто з прямого ефіру міністра енергетики", – розповіла Дар'я.

За її словами, другий схожий випадок стався на початку жовтня, коли депутати партії "Слуга народу" бойкотували ефір програми.

"Під приводом зборів у Трускавці вони відмовили навіть включитися в прямий ефір або надати для дискусії помічників міністрів. Наш кореспондент, перебуваючи в Трускавці, від депутатів "Слуги народу" дізнався, що ініціатива бойкоту виходила безпосередньо від Михайла Подоляка з Офісу президента. Про це ми публічно заявили в прямому ефірі", – розповіла Тарасова.

Також журналістка зазначила, що міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у 2015 році, бувши генеральним директором телеканалу "1+1", "за наказом олігарха Ігоря Коломойського викинув програму Савіка Шустера з ефіру за дві хвилини до початку трансляції".

"Сьогодні ця людина відповідає за інформаційну політику в країні", – підкреслила Тарасова.

Вона додала, що сьогодні замість діалогу із суспільством під час дискусії на суспільно-політичних програмах у бій кидають проплачених блогерів, публікують пости у Facebook і Telegram-каналах.

"Нинішня влада не приймає критику, навіть конструктивну. Співробітники Офісу президента, які намагаються захистити президента від критики, насправді роблять йому ведмежу послугу. Влада поза критикою неминуче стає диктатурою. Спроби влади впливати на зміст суспільно-політичних програм – і наших, і Суспільного, і будь-яких інших – свідчать про те, що ми рухаємося в напрямку Росії та Білорусі. Чи можливі такі прецеденти в країні, яка проголосила пріоритет європейських цінностей? Чи прийме Євросоюз до своєї спільноти державу, де є такі тенденції? Думаю, відповідь очевидна", – підсумувала Тарасова.

Як повідомляв ІМІ, 19 жовтня ведуча ток-шоу "Зворотний відлік" на телеканалі "UA: Перший" Мирослава Барчук заявила про тиск на редакцію програми з боку працівників Офісу президента. За її словами, підлеглі голови Офісу президента Андрія Єрмака звинувачують ток-шоу в недотриманні професійних стандартів (у відсутності балансу думок у випуску за 18 жовтня) та виставляють свої умови щодо присутності депутатів від "Слуги народу" в студії. Також вона додала, що кандидати на ефіри узгоджуються з контактною особою М. Подоляка в ОП.

20 жовтня Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк відкинув заяви про тиск і ультиматуми з боку ОП, про які раніше написала ведуча ток-шоу "Зворотний відлік" Мирослава Барчук.

Суспільне заявило, що відсутність в ефірі представників партії "Слуга народу" в програмі "Зворотний відлік" від 18 жовтня – це рішення не редакції ток-шоу, а представників парламентської фракції.

20 жовтня Президент України Володимир Зеленський заявив, що ОП не узгоджує участі народних депутатів в ефірах на телеканалах, тим більше на Суспільному.

20 жовтня телеканал "Прямий" заявив, що на них, як і на "UA:Перший", чинив тиск Офіс президента щодо участі народних депутатів від фракції "Слуга народу" в ефірах.

У грудні 2013 року ведучий програми Шустер Live Савік Шустер в ефірі Hromadske TV заявив, що він мало впливає на програму, оскільки Адміністрація президента Віктора Януковича делегує на ефіри своїх людей, як і опозиція.

Liked the article?
Help us be even more cool!