ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Суспільному заявили про тиск з боку Офісу президента

20.10.2021, 09:50
Фото – suspilne.media
Фото – suspilne.media

Ведуча ток-шоу "Зворотний відлік" на телеканалі "UA:Перший" Мирослава Барчук заявила про тиск на редакцію програми з боку працівників Офісу президента.

Про це вона повідомила 19 жовтня у Facebook.

За словами ведучої, підлеглі голови Офісу президента Андрія Єрмака звинувачують ток-шоу в недотриманні професійних стандартів (у відсутності балансу думок у випуску за 18 жовтня) та виставляють свої умови щодо присутності депутатів від "Слуги народу" в студії.

"Я б не зважала на це інформаційне кілерство від анонімних телеграм-каналів і колишніх журналістів, якби вони не були симптомом набагато серйознішої проблеми. По-перше, Офіс президента давно і жорстко контролює присутність на ефірах народних депутатів від фракції "Слуга народу". Кандидати на ефіри узгоджуються з контактною особою М. Подоляка (радник голови ОП. – Ред.) в ОП. Це не новина. […] По-друге, останнім часом ОП висуває нашій редакції умови і ставить ультиматуми щодо присутності "слуг народу" на ефірах", – написала Барчук.

За її словами, 11 жовтня з Офісу президента надійшов "ультиматум", що в програмі на тему енергетичної безпеки "будуть присутні або двоє "слуг" (обидва не експертні), або жодного". 

"Ми вирішили ультиматумів не приймати й запросили Людмилу Буймістер (народна депутатка. – Ред.), яка вже не підкорялася вказівкам ОП", – написала Барчук.

У понеділок, 18 жовтня, "з’явився ультиматум №2": "слуги" (двоє) прийдуть на ефір лише за умови, якщо редакція відмовить раніше запрошеному Гео Леросу (народний депутат. – Ред.)". 

"Звичайно, ми сприйняли це як тиск. Ми відмовилися виконувати ультиматум, представники монобільшості не прийшли. Сьогодні зранку (19 жовтня. – Ред.) отримали від людей Єрмака звинувачення, що в нас на ефірі не було представників монобільшості і що це "недотримання журналістських стандартів", – написала ведуча.

Такі дії представників влади Мирослава Барчук назвала "загрозою для свободи слова і незалежної журналістики загалом".

Також вона згадала про тиск на журналістів під час президентства Віктора Януковича.

"Мені здається, нам не варто пропускати оцих сигналів, пробних кульок, які кидає нам влада. Я в професії давно, чудово пригадую, як усе починалось у 2010-му, коли спочатку Ганна Герман визначала гостей на каналах, потім ведучих цих каналів, потім просто забирали ліцензії в опозиційних телеканалів, а потім сталася катастрофа. Тому я закликаю колег не піддаватися тиску і вголос говорити про випадки тиску і шантажу", – зазначила ведуча. 

Також вона закликала народних депутатів від "Слуги народу" "не брати участі в цьому шантажі (підозрюю, він стосується і вас теж), приходити на ефіри, представляти свою позицію і цим захищати парламентську демократію в країні, бо авторитаризм є загрозою для всіх, включно з вами".

В Офісі президента наразі не коментували заяву Мирослави Барчук.

Liked the article?
Help us be even more cool!