ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Журналісти проти корупції" залишаються без реєстрації онлайн-медіа: Нацрада утрималася від голосування

Засідання Нацради 23 травня 2024 року, на якому Нацрада утрималася від голосування за проєкт рішення зареєструвати як онлайн-медіа "Журналістів проти корупції". Скриншот ІМІ

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення утрималася від голосування за проєкт рішення щодо реєстрації всеукраїнської громадської організації “Журналісти проти корупції” суб'єктом у сфері онлайн-медіа. Таке рішення Нацрада ухвалила на своєму засіданні 23 травня.

Під час голосування сім членів медіарегулятора утрималися від голосування за це рішення, водночас ніхто з присутніх членів Нацради не проголосував за та проти. Разом з тим до заявних документів “Журналістів проти корупції” питань не було.

Керівник “Журналістів проти корупції” Сергій Кот під час презентації розповів, що їхня організація працює вже дев’ять років, у 2019 році отримала від Міністерства юстиції статус всеукраїнської організації. Має 52 філії по всій Україні й понад 500 журналістів. Також мала інформаційну агенцію і друковану газету.

“На сьогодні проводимо перереєстрацію онлайн-медіа нашої інформаційної агенції, займаємося журналістськими розслідуваннями”, – сказав Кот.

До ухвалення рішення член Нацради Олег Черниш зачитав звернення, яке отримав регулятор від низки організацій щодо “Журналістів проти корупції”. У ньому організації наголошували на недотриманні “Журналістами проти корупції” та Сергієм Котом журналістської етики й порушенні законодавства – продажу журналістських посвідчень особам, які не ведуть журналістської діяльності. 

У зверненні організації пригадали рішення Комісії з журналістської етики від грудня 2020 року. Вона встановила, що ГО “Журналісти проти корупції” видає журналістські посвідчення в обмін на членські внески особам, які не ведуть журналістської діяльності. Тоді комісія висловила Сергію Коту публічний осуд та закликала припинити це робити.

Також у зверненні йшлося, що рішення КЖЕ підтримала Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України та звернулася до поліції, як і Медіарух, з проханням розслідувати дії “Журналістів проти корупції”.

Своєю чергою Сергій Кот на засіданні Нацради прокоментував звинувачення так: 

“Багато інформації ви зараз виклали, зібрана солянка. Це все неправда. Заявники, один і другий, звернулися до Національної поліції щодо законності нашої діяльності. Нацполіція провела досудове розслідування і рішення було таке, що підстав для порушення справи й для передання до суду немає, що порушень ми не вчиняли”.

Також він додав, що за всі роки діяльності організації будь-яких порушень щодо ведення медійної діяльності не було.

“Те, що зараз апелюють мої заявники, те, що ми беремо як всеукраїнська організація членські внески, то чи є хоча б одна організація, яке не бере членські внески? Це стандартна практика, це прописано в статуті, це прописані джерела фінансування в статуті”, – сказав він.

Щодо рішення КЖЕ Сергій Кот зазначив, що в нього особистісний конфлікт із головою комісії Андрієм Куликовим. 

“Я хочу пояснити. У нас особистісний конфлікт з Андрієм Куликовим. […] Я нормально ставлюсь до Андрія Куликова, але так якось вийшло на початку нашої діяльності ще у 2015 році, ну не зійшлися в поглядах, і відтоді така ситуація. Те, що мені винесли осуд, і це вже було покарання, тому я думаю, що згідно із законодавством другого покарання в принципі не може бути. На сьогодні наша організація працює, працювала, і жодних порушень не виявлено”, – сказав він і попросив зареєструвати як онлайн-медіа інформаційний агрегатор “Журналісти проти корупції”.

На уточнювальне запитання Олега Черниша, чи заперечує він факт продажу журналістських посвідчень, Сергій Кот відповів:

“Цей факт підтверджено офіційно поліцією, яка проводила розслідування за заявами від заявників. Поліція їм відмовила, сказавши, що в наших діях будь-які ознаки правопорушень відсутні”.

Що передувало

Нагадаємо, 2020 року ІМІ повідомляв про випадки продажу журналістських посвідчень, зокрема, громадською організацією “Журналісти проти корупції”. Тоді директорка ІМІ Оксана Романюк дала коментар “Детектору медіа” до новини про продаж журналістських посвідчень “Журналістами проти корупції”, яку очолював Сергій Кот.

Кот звинуватив Романюк у “свідомо неправдивому повідомленні про злочин” і звернувся до поліції з відповідною заявою. Поліція за його заявою відкрила справу проти Романюк.

Також Сергій Кот поскаржився до Комісії з журналістської етики та Незалежної медійної ради на публікації, які вийшли 3 грудня 2020 року на сайтах “Детектор медіа” (“Журналісти проти корупції” продовжують торгувати посвідченням журналіста”) та ІМІ (“Поліція має відреагувати на продаж журналістських посвідчень – Оксана Романюк”). Також він написав листа “Детектору медіа”, в якому заперечив звинувачення.

Проте КЖЕ закликала Національну поліцію та Міністерство юстиції перевірити інформагентство та газету “Журналісти проти корупції”, ГС “Національна спілка незалежних журналістів України”, ІА Таврія Ньюс, газету “Лига информ” та журнал “Business Компаньон” на предмет ознак підроблення документів, зловживання правами журналіста, отримання свідоцтва про держреєстрацію шляхом обману.

Зі свого боку Сергій Кот поскаржився до поліції після рішення КЖЕ від 29 грудня 2020 року, яким йому оголосили публічний осуд, закликали припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких “журналістів”. Як наслідок, поліція відкрила кримінальне провадження.

Медіарух закликав Нацполіцію невідкладно розслідувати дії ВГО “Журналісти проти корупції”, а також утриматися від переслідування активістів за коментарі в медіа.

Після того як Оксана Романюк розкритикувала таку практику, з початку 2021 року на сайті “Журналісти проти корупції” стали з’являтися дискредитаційні матеріали щодо медіаекспертки, в яких її називали “грантожеркою” та вдавалися до особистих образ.

Проте згодом поліція закрила кримінальне провадження щодо позиції КЖЕ та закрила кримінальне провадження щодо критики такої практики розповсюдження журналістських посвідчень з боку ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!