ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція відкрила справу проти КЖЕ за заявою голови "Журналістів проти корупції"

08.02.2021, 13:20
Фото – volyn24.com
Фото – volyn24.com

Поліція Волинської області 26 січня відкрила проти Комісії з журналістської етики та її голови Андрія Куликова кримінальне провадження за заявою головного редактора ІА “Журналісти проти корупції” та керівника ГС “Національна спілка незалежних журналістів України” Сергія Кота, повідомляє “Детектор медіа”.

Відомості зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових рішень за ст. 171 (перешкоджання професійній діяльності журналістів), ст. 206 (протидія законній господарській діяльності) та ст. 355 (примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань) Кримінального кодексу України. Цю справу вже скерували за підслідністю до Києва.

Сергій Кот поскаржився до поліції після рішення КЖЕ від 29 грудня 2020 року, яким йому оголосили публічний осуд, закликали припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких “журналістів”.

Андрій Куликов сказав виданню, що правоохоронці наразі не повідомили йому про цю справу, тому він не може її прокоментувати. “Це не є для мене великою несподіванкою, знаючи діяльність пана Кота, пару разів бачивши й чувши, що він каже”, – додав він.

Куликов та членкиня КЖЕ Світлана Остапа не пригадують, щоб на рішення комісії раніше скаржилися до поліції – лише до суду.

Як повідомляв ІМІ, директор Департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко заявив, що правоохоронці перевірять викладену в заяві Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України інформацію щодо видавання з боку ВГО “Журналісти проти корупції” посвідчень особам, які не ведуть журналістської діяльності.

Раніше Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові звернула увагу Національної поліції на ймовірні порушення законодавчих та етичних норм з боку окремих організацій та юридичних осіб, зареєстрованих як засоби масової інформації, у зв'язку з незаконним видаванням прескарт і зловживанням статусом журналіста.

27 січня Комісія з журналістської етики закликала Національну поліцію та Міністерство юстиції перевірити інформагентство та газету “Журналісти проти корупції”, ГС “Національна спілка незалежних журналістів України”, ІА “Таврія ньюс”, газету “Лига информ” та журнал “Business Компаньон” на предмет ознак підроблення документів, зловживання правами журналіста, отримання свідоцтва про держреєстрацію шляхом обману.

24 січня 2021 року Медіарух закликав Національну поліцію невідкладно розслідувати дії ВГО “Журналісти проти корупції”, а також утриматися від переслідування активістів за коментарі в медіа.

21 січня 2021 року стало відомо, що Камінь-Каширський відділ поліції ГУ НП у Волинський області 31 грудня 2020 року відкрив кримінальне провадження за заявою очільника громадської організації “Журналісти проти корупції” Сергія Кота проти виконавчої директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк.

Кот звинувачує Романюк у “свідомо неправдивому повідомленні про злочин”. Йдеться про коментар, який очільниця ІМІ дала “Детектору медіа” до новини про продаж журналістських посвідчень ГО “Журналісти проти корупції”, яку очолює Кот.

29 грудня 2020 року Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд головному редактору ІА “Журналісти проти корупції” Сергію Коту і вимагає припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких “журналістів”.

Про це йдеться в рішенні КЖЕ від 29 грудня щодо скарги Сергія Кота на публікації “Журналісти проти корупції” продовжують торгувати посвідченням журналіста” (“Детектор медіа”) від 3 грудня і “Поліція має відреагувати на продаж журналістських посвідчень – Оксана Романюк” (сайт Інституту масової інформації) від 3 грудня 2020 року.

Сергій Кот також поскаржився Незалежній медійній раді, Національній спілці журналістів України, Раді свободи слова та захисту журналістів при Президентові України, Комітету з питань свободи слова та Комісії журналістської етики.

Liked the article?
Help us be even more cool!