ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ закликала Нацполіцію перевірити шість організацій щодо законності видачі журналістських посвідчень

27.01.2021, 18:08

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) звернулася до Національної поліції та Міністерства юстиції з проханням перевірити інформагентство та газету "Журналісти проти корупції", ГС "Національна спілка незалежних журналістів України", ІА "Таврія ньюс", газету "Лига информ" та журнал "Business Компаньон" на предмет ознак підроблення документів, зловживання правами журналіста, отримання свідоцтва про держреєстрацію шляхом обману.

Про це йдеться в заяві Комісії з журналістської етики, оприлюдненій 27 січня.

У разі підтвердження цих фактів КЖЕ просить Мін'юст звернутися до суду для припинення реєстрації цих медіа.

Комісія також просить поліцію надати список осіб, які оформили дозвіл на зброю як журналісти зазначених медіа протягом 2017–2021 років.

Крім того, КЖЕ просить поліцію надати звіт щодо стану розгляду заяви громадянина Сергія Кота, за якою було зареєстроване провадження проти виконавчої директорки та Інституту масової інформації та членкині Комісії журналістської етики Оксани Романюк.

КЖЕ зазначає, що останнім часом фіксує часті випадки масової роздачі посвідчень журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, зокрема видавання таких посвідчень за гроші. “При цьому особи, які рекламують такі послуги, роблять акцент на перевагах статусу журналіста – як-то можливості оформити дозвіл на зброю, отримати переваги перед іншими громадянами, безперешкодно відвідувати органи влади тощо”, – йдеться в заяві.

Комісія закликає "негайно зупинити незаконну видачу прескарт і зловживання статусом журналіста".

КЖЕ нагадала, що вже ухвалювала низку рішень та заяв щодо діяльності директора ІА "Таврія ньюс" Кирила Стрємоусова та головного редактора ІА "Журналісти проти корупції" Сергія Кота з масової роздачі посвідчень журналіста.

Крім того, Комісія зафіксувала торгівлю посвідченнями журналіста від сайту "Лига информ". За даними КЖЕ, через створену в грудні 2020 року сторінку організація рекламує свої послуги у фейсбуці, а також веде діалог із потенційними "покупцями" на форумі власників зброї.

Також КЖЕ звернула увагу на діяльність видавничого дому “Business Компаньон”, який виставив на сайті розцінки на отримання журналістського посвідчення: від 1600 до 4500 грн. 

"Комісія вважає такі прецеденти небезпечними. Адже наявність журналістського посвідчення надає право на отримання травматичної зброї, на присутність на засіданнях виборчих комісій, на безперешкодне відвідування приміщень суб’єктів владних повноважень тощо. Недобросовісні особи, які не є журналістами, проте мають таке посвідчення, часто зловживають отриманими правами. Зокрема, незаконна роздача журналістських посвідчень сприяє незаконному продажу зброї та тероризму: терористи можуть купити посвідчення, безперешкодно заходити в будівлі органів влади чи інші об’єкти і створювати небезпеки для громадян", – йдеться в заяві.

Також Комісія наголошує, що журналістська діяльність не лише надає додаткові права, але й накладає додаткову відповідальність. І закликає редакції та журналістів не зловживати отриманими правами та бути соціально відповідальними.

Як повідомляв ІМІ, 24 січня 2021 року Медіарух закликав Національну поліцію невідкладно розслідувати дії ВГО "Журналісти проти корупції", а також утриматися від переслідування активістів за коментарі в медіа.

21 січня 2021 року стало відомо, що Камінь-Каширський відділ поліції ГУ НП у Волинський області 31 грудня 2020 року відкрив кримінальне провадження за заявою очільника громадської організації "Журналісти проти корупції" Сергія Кота проти виконавчої директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк.

Кот звинувачує Романюк у "свідомо неправдивому повідомленні про злочин". Мається на увазі коментар, який очільниця ІМІ дала "Детектору медіа" до новини про продаж журналістських посвідчень ГО "Журналісти проти корупції", яку очолює Кот.

29 грудня 2020 року Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд головному редактору ІА "Журналісти проти корупції" Сергію Коту і вимагає припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких "журналістів".

Про це йдеться в рішенні КЖЕ від 29 грудня щодо скарги Сергія Кота на публікації "Журналісти проти корупції" продовжують торгувати посвідченням журналіста" ("Детектор медіа") від 3 грудня і "Поліція має відреагувати на продаж журналістських посвідчень – Оксана Романюк" (сайт Інституту масової інформації) від 3 грудня 2020 року.

21 грудня 2017 року Комісія журналістської етики рекомендувала вступникам до таких громадських організацій, зокрема, як ВГО "Журналісти проти корупції", насамперед поцікавитись і перевірити, чи ті зареєстровані в установленому законом порядку, чи мають вони право видавати посвідчення, які саме посвідчення, для уникнення потенційних порушень прав журналістів та введення в оману щодо статусу та обсягу правових гарантій. 

Liked the article?
Help us be even more cool!