ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція має відреагувати на продаж журналістських посвідчень – Оксана Романюк

03.12.2020, 14:19
Фото – interfax.com.ua
Фото – interfax.com.ua

Національна поліція має відреагувати на продаж журналістських посвідчень. 

Про це виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк сказала в коментарі “Детектору медіа”, коментуючи інформацію про те, що Всеукраїнська громадська організація “Журналісти проти корупції” продає посвідчення журналіста за 1800 гривень, а у Facebook це рекламує Національна спілка незалежних журналістів України.

Як пише видання, на сайті “Журналісти проти корупції” зазначено, що “кожен українець може стати журналістом”. Для цього в організації просять сплатити 500 гривень реєстраційного внеску і 1200 членського на рік, брати участь у громадських заходах організації та публікувати на її сайті щонайменше один матеріал на місяць.

Окрім посвідчення журналіста, будь-хто отримує “наказ про призначення на посаду журналіста”, “цивільно-правовий договір”, “фірмовий бланк журналіста (для журналістських запитів)”, “наліпку “Преса” на лобове скло автомобіля”, “візитки журналіста” та “методичну літературу”.

За словами Оксани Романюк, торгівля журналістськими посвідченнями є порушенням як журналістської етики, так і Кримінального кодексу. Стаття 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) ККУ передбачає до двох років обмеження волі.

“Що стосується етичного боку проблеми – безумовно, це підриває довіру до журналістів, тому що на них насправді величезна відповідальність. І ті права й захист, які надаються журналістам за законом, вони отримують, бо на них величезна відповідальність в інформуванні суспільства. Маніпуляція таким захистом – це й порушення етичних стандартів, і злочин згідно із законодавством”, – пояснила Романюк.

Вона уточнила, що саморегулятивні органи – Комісія журналістської етики та Незалежна медійна рада – можуть привернути увагу суспільства та державних органів до цієї проблеми.

“Тиск громадської думки, публічність також є інструментами впливу. Якщо людина з таким посвідченням зайде – буде ясно, що це посвідчення сумнівне, назва цієї організації асоціюватиметься з неправдивою поведінкою”, – пояснила виконавча директорка ІМІ.   

Оксана Романюк додала, що на продаж посвідчень ВГО “Журналісти проти корупції” має відреагувати Національна поліція, оскільки публічне повідомлення прирівнюється до заяви в поліцію, а саморегулятивні органи мають дати оцінку діям організації.  

“Тут треба діяти на двох рівнях. Щодо етичної площини мають реагувати організації саморегулятивні, щодо правової – Нацполіція. Якщо буде реакція, конкретне покарання, вирок суду за підробку документів – я думаю, такого явища буде менше. І тут також питання до недобросовісних громадян, які купують такі посвідчення, до недобросовісних політиків, які наймають тітушок і роздають такі посвідчення. Тут питання загалом до культури, яка панує. Думаю, воно довготривале й потребує еволюційного розвитку – усвідомлення й поваги”, – розповіла вона.

Як повідомляв ІМІ, 21 грудня 2017 року Комісія журналістської етики рекомендувала вступникам до таких громадських організацій, зокрема, як ВГО “Журналісти проти корупції”, насамперед поцікавитись і перевірити, чи ті зареєстровані в установленому законом порядку, чи мають вони право видавати посвідчення, які саме посвідчення, для уникнення потенційних порушень прав журналістів та введення в оману щодо статусу та обсягу правових гарантій. 

22 листопада 2017 року видання Zaxid.net опублікувало матеріал про те, що в Україні громадська організація “Журналісти без корупції” за вступ до своїх лав та сплату членського внеску пропонує всім охочим журналістське посвідчення та “імунітет журналіста”.

У грудні 2019 року п’ятеро журналістів відмовилися від нагороди Національної спілки незалежних журналістів (НСНЖУ).

Liked the article?
Help us be even more cool!