ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція закрила справу щодо керівниці ІМІ, порушену за заявою голови "Журналістів проти корупції"

06.12.2021, 18:00
Фото – Нацрада
Фото – Нацрада

Поліція Києва закрила кримінальне провадження щодо виконавчої директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк. Заяву до правоохоронців скерував головний редактор інформагентства “Журналісти проти корупції” Сергій Кот через критику його за практику надавати людям журналістські посвідчення в обмін на членські внески для однойменної організації.

Про це йдеться у відповіді поліції на запит Лідії Дмитрусь, адвокатки Оксани Романюк.

У листі зазначається, що провадження закрито ще 19 червня 2021 року, а причиною його закриття стало закінчення строку досудового розслідування.

Як повідомляв ІМІ, 21 січня 2021 року стало відомо, що Камінь-Каширський відділ поліції ГУ НП у Волинський області 31 грудня 2020 року відкрив кримінальне провадження за заявою очільника громадської організації “Журналісти проти корупції” Сергія Кота проти виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк.

Кот звинуватив Романюк у “свідомо неправдивому повідомленні про злочин”. Йдеться про коментар, який очільниця ІМІ дала “Детектору медіа” до новини за 3 грудня 2020 року про продаж журналістських посвідчень з боку ГО “Журналісти проти корупції”.

Сергій Кот поскаржився до Комісії з журналістської етики та Незалежної медійної ради на публікації, які були опубліковані 3 грудня 2020 року на сайтах “Детектор медіа” (“Журналісти проти корупції” продовжують торгувати посвідченням журналіста”) та ІМІ (Поліція має відреагувати на продаж журналістських посвідчень – Оксана Романюк). Також він написав листа “Детектору медіа”, в якому заперечив звинувачення.

24 січня 2021 року Медіарух закликав Національну поліцію невідкладно розслідувати дії ВГО “Журналісти проти корупції”, а також утриматися від переслідування активістів за коментарі в медіа.

26 січня 2021 року поліція Волинської області відкрила щодо голови Комісії з журналістської етики Андрія Куликова кримінальне провадження за заявою головного редактора ІА “Журналісти проти корупції” та керівника ГС “Національна спілка незалежних журналістів України” Сергія Кота за ст. 171 (“Перешкоджання професійній діяльності журналістів”), ст. 206 (“Протидія законній господарській діяльності”) та ст. 355 (“Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань”) Кримінального кодексу України.

Сергій Кот поскаржився до поліції після рішення КЖЕ від 29 грудня 2020 року, яким йому оголосили публічний осуд, закликали припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких “журналістів”.

27 січня 2021 року Комісія з журналістської етики закликала Національну поліцію та Міністерство юстиції перевірити інформагентство та газету “Журналісти проти корупції”, ГС “Національна спілка незалежних журналістів України”, ІА “Таврія ньюс”, газету “Лига информ” та журнал “Business Компаньон” на предмет ознак підроблення документів, зловживання правами журналіста, отримання свідоцтва про держреєстрацію шляхом обману.

Після того як Романюк розкритикувала таку практику, з початку 2021 року на сайті “Журналісти проти корупції” стали з’являтися дискредитаційні матеріали щодо медіаекспертки, в яких її називають “грантожеркою” та вдаються до особистих образ. Переважно це передруки різних дискредитаційних текстів і відео за попередні роки.

У серпні 2021 року стало відомо, що поліція Волинської області закрила кримінальне провадження щодо голови КЖЕ Андрія Куликова за заявою головреда “Журналістів проти корупції” Сергія Кота.

Liked the article?
Help us be even more cool!