ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді зареєстрували проєкт постанови про відновлення мовлення “Еспресо”, Прямого і 5 каналів

16.06.2022, 12:50
Ілюстрація: Прямий канал
Ілюстрація: Прямий канал

У Верховній Раді 16 червня зареєстровано проєкт постанови №7470, яким пропонується затвердити заяву про забезпечення гарантій свободи слова і верховенства права щодо журналістів і засобів масової інформації як ключових критеріїв для вступу України до Європейського Союзу та закликати владу відновити телевізійного мовлення телеканалів “Еспресо”, “Прямого” та 5 каналу в цифровому телеефірі.

Законопроєкт “Про заяву Верховної Ради України про забезпечення гарантій свободи слова і верховенства права щодо журналістів і засобів масової інформації як ключових критеріїв для вступу України до Європейського Союзу” зареєстрували 10 народних депутатів від фракції “Європейська солідарність”.

У пояснювальній записці до проєкту постанови зазначено, що 14 квітня 2022 року Верховна Рада затвердила заяву про цінність свободи слова, гарантії діяльності журналістів і засобів масової інформації під час дії воєнного стану. Окрім іншого, нею наголошувалось, що одним з ключових завдань Української держави повинно стати забезпечення встановлених Конституцією України гарантій свободи слова, вільного отримання, збирання і поширення інформації з урахуванням встановлених законами України обмежень, пов’язаних з воєнним станом. Будь-які злочини проти журналістів або випадки технічного вимкнення проукраїнських телеканалів з ефіру повинні отримувати рішучу реакцію правоохоронних органів з притягненням винних до справедливої відповідальності.

Ініціатори законопроєкту зазначають, що в тій самій заяві ВР закликала усі органи державної влади, зокрема правоохоронні органи, а також органи місцевого самоврядування забезпечити захист прав журналістів та ЗМІ під час воєнного стану, невідкладно реагувати на відповідні звернення про порушення їх прав та гарантувати свободу слова як одну з найважливіших ознак демократичного суспільства.

“Проте, даний заклик не був врахований державними органами, проблема залишилась не вирішеною, і, як наслідок, питання відповідності України Копенгагенським критеріям, необхідним для отримання статусу кандидата в члени до ЄС, поставлене під серйозний ризик. Верховна Рада України повинна відреагувати на вказаний ризик, для

чого і пропонується прийняти дану постанову”, - йдеться у пояснювальній записці.

Як повідомляв ІМІ, 4 квітня телеканали 5-й, "Прямий" та "Еспресо" заявили, що Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) вранці 4 квітня вимкнув мовлення каналів у цифровій мережі Т2. 

Провайдер цифрового телебачення "Зеонбуд", який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знає про причини вимкнення каналів "Еспресо", "Прямий" та "5 канал".

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що не ухвалювала рішення про вимкнення телеканалів "Прямий", 5-й та "Еспресо" і не має таких повноважень.

9 травня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України пояснила, що причина вимкнення цифрового ефіру телеканалів "Еспресо", "Прямий" і 5-й – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та "Еспресо") вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони завдають шкоди через "нарцисизм" експрезидента. 

5 канал і Прямий подали до суду на Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) і Держспецзв’язку через відімкнення від цифрового ефіру.

Liked the article?
Help us be even more cool!