ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві до дня народження Романа Ратушного покажуть стрічку “20 днів в Маріуполі”

Кадр з фільму "20 днів в Маріуполі", фото – bafta.org

У Києві, 5 липня, в День народження громадського активіста і розвідника 93-ї бригади “Холодний яр” Романа Ратушного, який загинув у 2022 році, відбудеться показ документальної стрічки “20 днів в Маріуполі”. 

Про це повідомила громадська організація “Захистимо Протасів яр”.

Показ відбудеться на галявині Протасового яру в рамках фестивалю “Протасів Яр”. Вхід на кінопоказ безкоштовний.

Під час сеансу можна буде долучитися до збору коштів на допомогу ЗСУ.

Що відомо про стрічку “20 днів у Маріуполі” 

“20 днів у Маріуполі” – режисерський дебют воєнного кореспондента (з досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, секторі Газа, Афганістані), фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова.

Також до створення картини були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. 

Чернов з Малолєткою та Степаненко провели 20 днів в оточеному Маріуполі та змогли звідти евакуюватися. Вони висвітлювали події в заблокованому російськими військами Маріуполі, знімали руйнування, спричинені обстрілами міста, роботу лікарів у місцевих шпиталях, численні жертви серед цивільного населення.

За роботу в обложеному Маріуполі вони отримали Пулітцерівську премію, премію Гільдії режисерів США та премію Британської академії кіно і телевізійних мистецтв BAFTA, а також премію “Оскар”.

Хто такий Роман Ратушний

Голова ГО “Захистимо Протасів Яр” і розвідник 93 окремої механізованої бригади “Холодний Яр” Роман Ратушний загинув 9 червня 2022 року в бою під Ізюмом (Харківщина). 

Роман Ратушний заповів гроші на розвиток сайтів “Історична правда” та “Новинарня”.

Роман Ратушний/Фото - Богдан Кутєпов

5 липня 2022 року Роману виповнилося 25 років. Він був учасником Революції гідності в 16 років, громадський активіст, очолював ГО “Захистимо Протасів Яр”.

У вересні 2022 року Київрада перейменувала вулицю Волгоградську в Солом’янському районі столиці на вулицю імені Романа Ратушного. 

У листопаді 2023 року Київська міська рада проголосувала за присвоєння заказнику “Протасів Яр” імені громадського активіста і розвідника 93-ї бригади “Холодний Яр” Романа Ратушного.

Liked the article?
Help us be even more cool!