ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти AP змогли евакуюватися з Маріуполя після 20-денного перебування

22.03.2022, 12:50
Маріуполь, 9 березня 2022 року. Фото – AP / Mstyslav Chernov
Маріуполь, 9 березня 2022 року. Фото – AP / Mstyslav Chernov

Кореспондент Associated Press Мстислав Чернов та фотограф Євген Малолєтка провели 20 днів в оточеному Маріуполі та змогли звідти евакуюватися. Саме вони є авторами фото, які розлетілися світом і підтвердили воєнні злочини рф проти українського народу.

Про своє перебування в Маріуполі написав Мстислав Чернов у матеріалі “20 днів у Маріуполі: команда яка документувала агонію міста”, що переклав ZN.ua.

“Маріуполь, Україна. Росіяни вистежували нас. Вони мали список імен, включно з нашими, і вони наближалися”, – цими словами починається розповідь кореспондента.

З початку війни Мстислав Чернов разом з Євгеном Малолєткою перебували в Маріуполі, куди вирушили напередодні війни, 23 лютого. Саме вони є авторами світлин, які розлетілися світом, і підтвердили воєнні злочини рф проти українського народу. Знімки з лікарень, розбитих вулиць, бомбардування окупантами пологового будинку та інших об'єктів цивільної інфраструктури стали одними з ключових важелів, що схилили світову спільноту підтримати Україну в цій війні.

“Ми були єдиними міжнародними журналістами, що залишилися в українському Маріуполі, і ми понад два тижні документували його облогу російськими військами. Ми вели репортаж усередині лікарні, коли коридорами почали нишпорити бойовики. Хірурги дали нам білі халати для маскування”, – розповів Мстислав Чернов.

Чернов розповів, як і чому він разом Євгеном Малолєткою потрапили до Маріуполя. Описав умови, в яких доводилися працювати, і скільки людських трагедій встигли побачити за цей час. 

“Я ніколи, ніколи не відчував, що порушення тиші таке важливе”, – написав журналіст Associated Press.

Відзняті та опубліковані докази воєнних злочинів усіляко намагалася спростувати російська пропаганда. Зокрема, кадри зі зруйнованого російськими снарядами пологового будинку в РФ подавали як фейк, а вагітну жінку, яку виносили з будівлі на ношах, називали акторкою. 

“11 березня в короткому дзвінку без подробиць наш редактор запитав, чи можемо ми знайти жінок, які пережили авіаудар по пологовому будинку, щоб довести їхнє існування. Я зрозумів, що кадри мали бути достатньо потужними, щоб спровокувати реакцію російського уряду. Ми знайшли їх у шпиталі на передовій, одні з немовлятами, інші під час пологів. Ми також дізналися, що одна жінка втратила дитину, а потім і життя”, – розповів Мстислав Чернов. 

Тому перед російськими військовими було поставлено завдання знайти їх. Своєю чергою українські воїни та захисники міста-героя Маріуполя доклали всіх зусиль, щоб евакуювати останніх журналістів.

“Якщо вас зловлять, вас знімуть на камеру і змусять сказати, що все, що ви знімали, брехня”, – сказав військовий, який допомагав нам. “Всі ваші зусилля та все, що ви зробили в Маріуполі, будуть марними”. Офіцер, який колись благав нас показати світові його вмираюче місто, тепер благав нас піти. Він підштовхнув нас до тисяч розбитих машин, які готувалися покинути Маріуполь”, – розказав журналіст. 

Кореспондент Мстислав Чернов та фотограф Євген Малолєтка були останніми журналістами, які виїхали з Маріуполя. 

Окупанти не полишають спроб захопити місто-герой Маріуполь, створюють психологічний тиск на мешканців міста та навіть пропонують захисникам України здати місто.

Захисники Маріуполя та українська влада відповіли відмовою на цю вимогу.

Нагадаємо, раніше ворог обстріляв автобуси з дітьми, що їхали “зеленими коридорами”.

Фотограф Associated Press Євген Малолетка допомагає фельдшеру транспортувати жінку, поранену під час обстрілу в Маріуполі, на Сході України, 2 березня 2022 року (AP Photo / Мстислав Чернов)

Відеооператор AP Мстислав Чернов ходить серед диму, що піднімається з бази протиповітряної оборони після російського удару в Маріуполі, Україна, 24 лютого 2022 року (AP Photo / Evgeniy Maloletka)

Лікар показує тіла дітей, загиблих під час обстрілу лікарні №3 в Маріуполі, Україна, 15 березня 2022 року (AP Photo / Мстислав Чернов)

Медичні працівники лікують чоловіка, пораненого внаслідок обстрілу, у лікарні в Маріуполі, Україна, 4 березня 2022 року (AP Photo / Мстислав Чернов)

У житловому будинку в Маріуполі 11 березня 2022 року після обстрілу спалахнула пожежа (AP Photo / Мстислав Чернов)

Жінка тримає дитину в імпровізованому бомбосховищі в Маріуполі, Україна, 7 березня 2022 року (AP Photo / Мстислав Чернов)

Тіла загиблих поміщають у братську могилу на околиці Маріуполя, оскільки люди не можуть поховати своїх загиблих через сильний обстріл з боку російських військ, 9 березня 2022 року (AP Photo / Мстислав Чернов)

Liked the article?
Help us be even more cool!