ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Грузії перші неурядові організації внесли до реєстру "іноагентів"

У Грузії перші неурядові організації (НУО) внесли до реєстру “іноземних агентів” через два місяці після повного набрання чинності законом “Про прозорість іноземного впливу”, повідомляє “Эхо Кавказу”.

До реєстру потрапили п’ять НУО:

  • Молодіжна організація українців Грузії Світанок;
  • Професійна спілка фермерів і сільськогосподарських працівників Грузії; 
  • Кутаїський дім молоді; 
  • Союз християн; 
  • Єврейський культурно-просвітницький фонд.
Ілюстрація згенерована ChatGPT

На сайті публічного реєстру Грузії опубліковано назви організацій та їхні фінансові декларації.

Згідно із законом, медіа та неприбуткові організації (НПО), які 2023 року отримали понад 20% доходу з-за кордону (це абсолютна більшість грузинських онлайн-медіа та НПО, що переважно працюють із західними фондами), повинні були подати заяву про реєстрацію як організації, що представляють інтереси іноземної сили, через Будинок юстиції.

Невиконання закону, зокрема відмова від реєстрації, для медіа та організацій загрожує великими штрафами. Для виявлення “організацій, що представляють інтереси іноземної сили”, та перевірки дотримання вимог закону міністерство юстиції може проводити моніторинг у будь-який час, а уповноважений посадовець має право отримати необхідну інформацію, включно з персональними даними.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, 15 липня 2024 року президентка Грузії Саломе Зурабішвілі звернулася до Конституційного суду з позовом про зупинення та остаточне скасування закону “Про прозорість іноземного впливу”, відомого як закон про “іноагентів”.

3 червня 2024 року спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закон про “іноагентів” (“Про прозорість іноземного впливу”). 

28 травня парламент Грузії подолав президентське вето на закон про “іноагентів”, остаточно затвердивши його.

14 травня 2024 року парламент Грузії в третьому, остаточному читанні затвердив закон про “іноагентів”. 18 травня президентка країни Саломе Зурабішвілі ветувала його, назвавши “російським законом”.

Неурядові організації Грузії заявили, що не дотримуватимуться закону про “іноагентів”. 

У країні відбулися протести, сутички між протестувальниками та поліцією. Учасників акції затримували, їм закидали адміністративні правопорушення – дрібне хуліганство та непокору співробітнику поліції.

9 липня 2024 року посол Євросоюзу в Грузії Павло Герчинський повідомив, що ЄС призупинив вступ країни до блоку, а також заморозив 30 млн євро, які призначені на підтримку держави у сфері оборони.

У вересні 2024 року прем'єр Грузії Іраклій Кобахідзе на засіданні уряду повідомив, що в країні створять державний фонд для фінансування грузинських неурядових організацій (НУО), які зареєструвалися в реєстрі “прозорості іноземного впливу”. 

Liked the article?
Help us be even more cool!