ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Посол Євросоюзу: Вступ Грузії до ЄС призупинено

Фото – Vano Shlamov / AFP

Посол Євросоюзу в Грузії Павло Герчинський повідомив, що ЄС призупинив вступ країни до блоку, а також заморозив 30 млн євро, які призначені на підтримку держави у сфері оборони.

Про це він сказав журналістам на міжнародній конференції “Розширення Євросоюзу – геополітична необхідність та подальші кроки для країн-кандидатів до Євросоюзу”, повідомляють SOVA та Ехо Кавказу.

“27 червня лідери, президенти та прем'єр-міністри ЄС зустрілися в Брюсселі та ухвалили кілька важливих рішень, погодили стратегічний порядок денний ЄС на наступний період, досягли угоди про майбутніх лідерів ЄС, підтвердили нашу тверду відданість захисту України, і, на жаль, і мені на жаль, вони також погодилися зупинити процес приєднання Грузії до Європейського Союзу”, – сказав він.

За словами посла, наміри нинішнього уряду Грузії незрозумілі для лідерів ЄС. 

“Закон про прозорість іноземного впливу є кроком назад… Також антизахідна, антиєвропейська риторика є абсолютно несумісною з декларованою метою вступу до Євросоюзу. На жаль, наразі вступ Грузії до Євросоюзу припинено. Це дійсно сумно і несамовито”, – сказав посол.

Також Павло Герчинський додав про замороження 30 млн євро для Грузії.

“І це лише перший крок, будуть і інші. Наша пряма допомога уряду Грузії буде скорочена, і ми намагатимемося перекласти цю пряму допомогу на громадянське суспільство та засоби масової інформації. Про це було оголошено після зустрічі міністрів закордонних справ у Люксембурзі”, – сказав Герчинський.

Що відомо про грузинський законопроєкт про “іноагентів”

Як повідомляв ІМІ, 3 червня спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закон про “іноагентів” (“Про прозорість іноземного впливу”). 

28 травня парламент Грузії подолав президентське вето на закон про “іноагентів”, остаточно затвердивши його.

14 травня 2024 року парламент Грузії в третьому, остаточному читанні затвердив закон про “іноагентів” (“Про прозорість іноземного впливу”). 18 травня президентка країни Саломе Зурабішвілі ветувала його, назвавши “російським законом”.

Неурядові організації Грузії заявили, що не дотримуватимуться закону про “іноагентів”. 

У країні весь цей час відбувалися протести, сутички між протестувальниками та поліцією. Учасників акції затримували, їм закидали адміністративні правопорушення – дрібне хуліганство та непокору співробітнику поліції.

25 квітня 2024 року Європарламент проголосував за незобов’язувальну резолюцію із закликом до ЄС не починати переговорів із Грузією про членство, доки діятиме закон “іноагентів”.

Парламент Грузії в березні 2023 року ухвалив у першому читанні закон про “іноагентів”, але через багатотисячні протести в країні відхилив його 10 березня того ж року.

Законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” також називають законопроєктом про “іноагентів” на кшталт російського.

7 травня 2024 року понад 30 депутатів Європарламенту закликали віцепрезидента Єврокомісії Жозепа Борреля тимчасово зупинити для Грузії статус кандидата в ЄС.

Liked the article?
Help us be even more cool!