ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Неурядові організації Грузії заявили, що ігноруватимуть закон про "іноагентів"

Протести проти закону про "іноагентів" у Грузії. Фото – Associated Press

Неурядові організації (НУО) Грузії заявили, що не дотримуватимуться закону про “іноагентів”. Звернення громадянського суспільства зачитали на масштабній акції протесту в Тбілісі після того, як парламент подолав вето президента, повідомляє Newsgeorgia.

“Грузинський народ твердо захищає і захищатиме своє європейське майбутнє і ніколи не змириться з життям під російським чоботом. Російський закон не працюватиме в нашій країні! Він залишиться папірцем, якому ніхто не підпорядковуватиметься!” – сказано в заяві.

За оцінкою НУО, закон має “зламати громадянський сектор”. А з його ухваленням влада “свідомо створила загрозу економіці, міжнародній репутації, громадському порядку та миру” в Грузії.

У громадянському суспільстві мають намір продовжувати протест доти, доки парламент не скасує закон, незважаючи на спроби “залякування  спецпідрозділом та побиття”. Водночас НУО обіцяють продовжувати допомагати демонстрантам, затриманим на акціях.

“Ми захистимо всіх заарештованих та всіх оштрафованих. Наші юристи боротимуться в судах як усередині країни, так і в міжнародних. Ми збиратимемо гроші, щоб сплатити одне одному штрафи, накладені на нас за боротьбу за кохання та свободу Грузії”, сказано в заяві.

Незважаючи на швидке залучення закону, НУО також планують стежити за перебігом парламентських виборів у Грузії цієї осені.

“Нашу боротьбу бачить та підтримує весь цивілізований світ. З ухваленням російського закону спостереження за виборами опиняється під загрозою, але ми, громадські організації Грузії, обіцяємо захистити вибори та голос кожного громадянина. Ми будемо з вами на кожній виборчій дільниці й спостерігатимемо, щоб захистити вільні та чесні вибори”, сказано в їхній заяві.

Що відомо про грузинський законопроєкт про “іноагентів”

Як повідомляв ІМІ, 28 травня парламент Грузії подолав президентське вето на закон про “іноагентів” (“Про прозорість іноземного впливу”).

14 травня 2024 року парламент Грузії в третьому, остаточному читанні затвердив закон про “іноагентів” (“Про прозорість іноземного впливу”). 18 травня президентка країни Саломе Зурабішвілі ветувала його, назвавши “російським законом”.

27 травня юридичний комітет парламенту Грузії підтримав зняття президентського вето на закон про “іноземних агентів”. 

У країні весь цей час відбуваються протести, сутички між протестувальниками та поліцією. Учасників акції затримують, їм закидають адміністративні правопорушення – дрібне хуліганство та непокору співробітнику поліції.

У квітні 2024 року владна партія “Грузинська мрія” повторно зареєструвала в парламенті Грузії законопроєкт про “іноземних агентів”. 15 квітня в парламенті Грузії сталася бійка між депутатами під час обговорення законопроєкту про “іноагентів”.

25 квітня 2024 року Європарламент проголосував за незобов’язувальну резолюцію із закликом до ЄС не починати переговорів із Грузією про членство, доки діятиме закон “іноагентів”.

Парламент Грузії в березні 2023 року ухвалив у першому читанні закон про “іноагентів”, але через багатотисячні протести в країні відхилив його 10 березня того ж року.

Законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” також називають законопроєктом про “іноагентів” на кшталт російського.

7 травня 2024 року понад 30 депутатів Європарламенту закликали віцепрезидента Єврокомісії Жозепа Борреля тимчасово зупинити для Грузії статус кандидата в ЄС.

Liked the article?
Help us be even more cool!