ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ICAO про вимушену посадку літака з Протасевичем: Загроза вибуху була свідомо неправдивою

20.01.2022, 15:17
Фото – TUT.BY
Фото – TUT.BY

Загроза вибуху, яку білоруська влада використала для виправдання посадки літака авіакомпанії Ryanair у Мінську, була “свідомо неправдивою”. 

Про це йдеться в доповіді Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) про примусову посадку в Мінську літака 23 травня 2021 року, після чого був заарештований білоруський журналіст Роман Протасевич, повідомляє Радіо Свобода.

“Оскільки ані бомби, ані доказів її існування не було знайдено під час огляду перед вильотом з Афін (Греція), а також після обшуків літака в Білорусі та Литві, вважається, що загроза вибуху була свідомо неправдивою”, – йдеться в доповіді.

Проте, зазначають експерти ICAO, жодна особа чи держава не були ідентифіковані як джерело незаконного обману. Білоруська влада також не співпрацювала з розслідуванням, приховувала важливу інформацію від групи з розшуку фактів і не зберігала важливої інформації.

“Представники ради офіційно розглянуть будь-які подальші дії, які має вжити ICAO за результатами висновків звіту, під час зустрічі, яку заплановано на 31 січня”, – йдеться в заяві організації, що базується в Монреалі.

Як повідомляв ІМІ, 17 січня Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) повідомила про завершення підготовки звіту про примусову посадку літака Ryanair у Мінську в травні 2021 року, після чого був заарештований білоруський журналіст Роман Протасевич, який перебував на борту.

Білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича затримали 23 травня 2021 року. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські заарештували Протасевича. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

Низка білоруських правозахисних організацій визнала Протасевича та Сапегу політв’язнями. ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

25 червня стало відомо, що Протасевича та Сапегу перевели під домашній арешт. Слідчий комітет Білорусі заявив, що вони уклали угоду зі слідством.

Liked the article?
Help us be even more cool!