ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі ексредактору Nexta Роману Протасевичу висунули жорсткіше обвинувачення

14.04.2023, 11:44
Фото – БелаПАН
Фото – БелаПАН

У Білорусі прокурорка Наталія Соколова висунула колишньому головному редактору телеграм-каналу Nexta Роману Протасевичу нове, жорсткіше обвинувачення. Це сталося під час судового засідання 13 квітня, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на російське державне пропагандистське медіа РИА Новости.

Так, Протасевичу інкримінують “повторне керівництво екстремістським формуванням” за роботу в телеграм-каналі “Білорусь головного мозку”. Нова стаття обвинувачення передбачає до 10 років позбавлення волі.

За даними слідства, Протасевич у травні-вересні 2020 року був головним редактором Nexta. Потім він переїхав з Варшави до Вільнюса і до травня 2021 року керував телеграм-каналом і соцмережами “Білорусь головного мозку”. У такий спосіб, за версією обвинувачення, Протасевич керував екстремістським формуванням.

Таке ж звинувачення заочно висунули редактору телеграм-каналу “Білорусь головного мозку” Яну Рудику, який перебуває за кордоном.

У судовому засіданні оголосили перерву до 19 квітня, щоб Протасевич міг ознайомитися зі звинуваченням перед новим допитом.

Як повідомляв ІМІ, білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича затримали 23 травня 2021 року. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські заарештували Протасевича. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

Низка білоруських правозахисних організацій визнала Протасевича та Сапегу політв’язнями. ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

Згодом Протасевича та Сапегу перевели під домашній арешт. Слідчий комітет Білорусі заявив, що вони уклали угоду зі слідством.

У січні 2022 року колишній головний редактор телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту. 

Міжнародна організація цивільної авіації заявила, що загроза вибуху, яку білоруська влада використала для виправдання посадки літака авіакомпанії Ryanair у Мінську, була “свідомо неправдивою”.

Згодом Роман Протасевич назвав себе “ідейним дурником” та вважає, що альтернативи Олександру Лукашенку в Білорусі немає.

У 2020 році МВС Білорусі відкрило провадження проти засновника опозиційних телеграм-каналів Nехта і Nехта Live Степана Путила та оголосило його в розшук. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Путилу закидають організацію масових заворушень. МВС Росії оголосило в розшук Степана Путила, засновника телеграм-каналу Nexta.

Комітет державної безпеки Білорусі заніс засновників телеграм-каналу Nexta Степана Путила та Романа Протасевича до списку осіб, причетних до терористичної діяльності, поруч з очільниками ІДІЛ та іншими міжнародними терористами. Білорусь вимагала від Польщі видати Путила та Протасевича. 

Слідчий комітет Білорусі звинуватив Путила та Протасевича в організації масових заворушень у країні. Згодом суд Мінська визнав Nexta Live і логотип Nexta екстремістськими матеріалами. 

Телеграм-канал Nexta Live, попри вимкнення інтернету, став головним джерелом інформації про протести в Білорусі.

Liked the article?
Help us be even more cool!