ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Ця ненормальна ситуація затягнулася": "Репортери без кордонів" про вимкнення "Еспресо", Прямого та 5 каналу

03.04.2023, 15:32
Ілюстрація: Прямий канал
Ілюстрація: Прямий канал

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликає українську владу якнайшвидше врегулювати ситуацію з відімкненням телеканалів “Еспресо”, “Прямий” та 5-й.

Про це йдеться в заяві організації від 3 квітня.

“Репортери” нагадали, що вже рік ці три телеканали “загадковим чином відімкнули від мережі цифрового наземного телебачення (ЦНТ) невдовзі після ухвалення рішення, яке зобов’язало їх співпрацювати з усіма іншими національними інформаційними каналами”. 

“Через рік усе ще неможливо встановити, хто саме, навіщо і як ухвалив це рішення. Медіарегулятор, провайдер ЦНТ і державна компанія, якій належить інфраструктура, знімають із себе відповідальність, посилаючись одне на одного, а юридична невизначеність триває вже рік”, – йдеться в заяві.

Організація зазначає, що судові позови Прямого і 5 каналу, розпочаті в травні 2022 року, досі не увінчалися успіхом. Розв'язання проблеми так і не було досягнуте, зауважують “Репортери без кордонів”, попри те, що у квітні 2022 року Верховна Рада ухвалила постанову на користь свободи преси, а її профільний комітет розглянув проблему цих телеканалів.

“Ця ненормальна ситуація затягнулася. Неприйнятно, що 16 мільйонів глядачів ЦНТ протягом року позбавлені доступу до трьох опозиційних телеканалів через юридичне непорозуміння. Ми не розуміємо відсутності політичної волі для вирішення цієї проблеми і закликаємо українську владу якнайшвидше зайнятися цим питанням та врегулювати ситуацію”, – заявила керівниця офісу “Репортерів без кордонів” у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

Крім того, “Репортери без кордонів” пригадали, що за два тижні до відімкнення цих трьох опозиційних телеканалів, 18 березня 2022 року, було ухвалене рішення РНБО України, яке зобов’язало національні інформаційні канали приєднатися до інформаційного марафону “Єдині новини”. Після оприлюднення рішення РНБО “Еспресо”, 5 канал та Прямий публічно висловили бажання долучитися до єдиного телемарафону. Керівники цих телеканалів підтвердили “Репортерам без кордонів”, що розпочали перемовини з партнерами, однак вони були безрезультатними. 4 квітня без офіційного рішення медіарегулятора, який за відсутності відповідної чіткої правової бази мав би регулювати цей процес, сигнал цих трьох телеканалів зник з ЦНТ без будь-якого попередження, зазначає організація.

“Дійсно, чому ці три телеканали не допустили до марафону, незважаючи на рішення РНБО? Проблема в тому, що в нас немає законодавчої бази, яка регулює взаємодію між самими телеканалами”, – прокоментував Роман Головенко, юрист Інституту масової інформації, українського партнера “Репортерів”. 

Не долучені до виробництва спільного марафону, позбавлені мовлення в мережі ЦНТ, ці три телеканали наразі обмежені супутниковим телебаченням і потоковим мовленням – без перспективи швидкого розв'язання проблеми. Проте вони все ще отримують рахунки за послуги ЦНТ від компанії-постачальника “Зеонбуд”, зазначили “Репортери без кордонів”. 

Як повідомляв ІМІ, 4 квітня 2022 року телеканали 5-й, “Прямий” та “Еспресо” заявили, що Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) вранці вимкнув мовлення каналів у цифровій мережі Т2. 

Провайдер цифрового телебачення “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ заявив, що не знає про причини вимкнення цих каналів.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що не ухвалювала рішення про вимкнення цих трьох телеканалів і не має таких повноважень.

9 травня 2022 року Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України пояснила, що причина вимкнення цифрового ефіру телеканалів “Еспресо”, “Прямий” і 5-й – виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та “Еспресо”) вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони завдають шкоди через “нарцисизм” експрезидента. 

5 канал і Прямий подали до суду на Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) і Держспецзв’язку через відімкнення від цифрового ефіру.

У липні 2022 року “Прямий” та 5 канали закликали РНБО та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення виділити часовий слот у спільному телемарафоні “Єдині новини”, який звільняється в разі припинення участі в ньому медіагрупи “Україна”.

Liked the article?
Help us be even more cool!