ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Талібан видав указ щодо прав жінок

03.12.2021, 13:24
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Верховний лідер руху “Талібан” Хайбатулла Ахундзада видав спеціальний указ про права жінок. Про це повідомив 3 грудня офіційний представник талібів Забіхулла Муджахід, інформує Інтерфакс-Україна та Громадське радіо.

Текст указу опубліковано на підконтрольних рухові інтернет-ресурсах.

У документі наголошується, що керівництво руху доручає всім відповідним посадовцям, релігієзнавцям та старійшинам племен зробити серйозні кроки для реалізації таких прав жінок: для укладання шлюбу потрібна згода дорослої жінки, ніхто не може змусити жінок вийти заміж.

Як ідеться в указі, “жінка – це не багатство, а шляхетна і вільна людина”, ніхто не може віддати її будь-кому в обмін на будь-які блага. 

“Після смерті чоловіка, після закінчення шаріатської іди (чотирьох місяців та десяти ночей або вагітності) вдова не може бути насильно видана заміж”, – наголошується в указі.

Також у документі зазначається, що вдова має право отримати придане від свого нового чоловіка.

“Жінка має право на фіксовану частку спадщини в майні її (померлого) чоловіка, дітей, батька та інших родичів. Ніхто не може позбавити її цього права”, – зазначається в повідомленні.

В указі також ідеться, що той, хто перебуває в декількох шлюбах, зобов'язаний надати права всім жінкам відповідно до шаріату і дотримуватися справедливості у відносинах між ними.

Суди повинні враховувати правила під час ухвалення рішень, а міністерства в справах релігій та інформації мають просувати ці права, йдеться в указі.

Водночас у документі нічого не вказано про право жінок на освіту та можливість для них працювати.

Як повідомляв ІМІ, представники угруповання “Талібан”, які захопили владу в Афганістані, неодноразово стверджували, що мають намір дотримуватися прав жінок, але тільки із застосуванням законів шаріату. Водночас таліби заборонили жінкам в Афганістані займатися спортом, зокрема учасницям національних збірних. Ісламісти пояснили це тим, що особи й тіла спортсменок у цьому разі залишаються “відкритими для спостерігачів”, а “іслам та Ісламський емірат не допускають цього”.

Виконувач обов’язків мера Кабула Хамдулла Номані офіційно заборонив виходити на роботу жінкам, які працюють у системі міського господарства. Роботу втратять усі жінки, за винятком тих, чиї обов’язки не можуть виконувати чоловіки.

21 листопада адміністрація угруповання “Талібан” заборонила афганським телеканалам показ художніх стрічок з жінками й зобов’язала тележурналісток носити хіджаб.

На початку вересня “Талібан” заборонив дівчатам повернутися до навчання в середній школі, а викладачкам – до роботи в закладах середньої освіти. Уроки дозволили відвідувати лише хлопчикам та вчителям-чоловікам.

17 вересня в Кабулі зняли вивіску міністерства в справах жінок та замінили її табличкою міністерства пропаганди чеснот і запобігання вадам.

Речник ісламістського руху “Талібан” Саєд Зекрулла Хашим заявив, що жінки не мають бути міністрами, оскільки їхнє завдання – народжувати та виховувати дітей.

“Талібан” запровадив жорсткі обмеження для жінок, які бажають відвідувати вищі навчальні заклади. 

2 вересня в Афганістані близько трьох десятків жінок у місті Герат вийшли на протест, вимагаючи від нового керівництва “Талібану” збереження поступу у сфері прав жінок, досягнутого в країні після повалення режиму угруповання 20 років тому.

25 серпня представник талібів Забіхулла Муджахід попередив афганських жінок, що для них поки буде безпечніше залишатися вдома. За його словами, пильність слід зберігати доти, доки правильно поводитися з жінками не навчать рядових членів “Талібану”.

Liked the article?
Help us be even more cool!