ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Афганістані жінки протестували, вимагаючи захисту своїх прав

03.09.2021, 10:18
Фото – AFP
Фото – AFP

В Афганістані близько трьох десятків жінок у місті Герат вийшли на протест 2 вересня, вимагаючи від нового керівництва “Талібану” збереження поступу у сфері прав жінок, досягнутого в країні після повалення режиму угруповання 20 років тому, повідомляє Радіо Свобода.

“Освіта, безпека і робота – це наші фундаментальні права”, – скандували учасниці на відео, яке поширилося соцмережами.

Організаторка мітингу Фріба Кабрзані заявила, що жінки повинні мати можливість долучитися до формування нового уряду, зокрема кабінету міністрів та ради старійшин – Лойя-джирга. За її словами, афганські жінки пішли на чимало жертв протягом останніх двох десятиліть, щоб досягнути того, що мають зараз.

“Ми хочемо, щоб світ почув нас, ми хочемо збереження своїх прав”, – сказала Кабрзані.

Вона також додала, що деяким жінкам родичі не дозволили долучитися до акції через страх за їхню безпеку.

Ще одна організаторка Басіра Тагері в коментарі агентству AFP висловила думку, що “Талібан” повинен консультуватися з жінками щодо важливих рішень. Натомість, за її спостереженнями, жінки не беруть участі в зустрічах і нарадах талібів.

“Ми бачили, як вони знову б’ють жінок”, – розповіла ще одна протестувальниця Мар’ям Ебрам. Вона додала, що група, яку вона представляє, планує й надалі вимагати дотримання їхніх прав: “Ми не сидітимемо тихо, як того хоче “Талібан”.

Невдовзі після приходу талібів до влади Європейський Союз заявив, що співпрацюватиме з Кабулом тільки в разі їхньої поваги до засадничих прав людини, зокрема прав жінок.

Як повідомляв ІМІ, 1 вересня представник “Талібану” Шир Мохаммад Аббас Станекзай заявив, що в новому уряді Афганістану, який формують бойовики “Талібану”, не буде жодної жінки, яка б очолила певне міністерство.

Представники “Талібану” у своїх перших заявах після приходу до влади запевняли, що поважатимуть права жінок та свободу ЗМІ, а також не вдаватимуться до помсти в захопленому Афганістані.

25 серпня представник талібів Забіхулла Муджахід попередив афганських жінок, що для них поки буде безпечніше залишатися вдома. За його словами, пильність слід зберігати доти, доки правильно поводитися з жінками не навчать рядових членів “Талібану”. 

Також “Талібан” повідомив, що не керуватиме Афганістаном за демократичними законами, натомість обрав закони шаріату.

У 90-х роках, коли таліби були при владі в Афганістані, жінок суттєво обмежували в правах. Вони не могли навчатися та виходити з дому без супроводу чоловіків і мали носити бурки – одяг, що повністю закриває тіло.

Liked the article?
Help us be even more cool!