ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Талібан" наказав афганським жінкам тимчасово залишатися вдома

25.08.2021, 12:15
Фото – ЕРА
Фото – ЕРА

Афганські жінки, які працюють, мають залишатися вдома, поки не створять належних умов для їхньої безпеки. 

Про це заявив журналістам представник талібів Забіхулла Муджахід, повідомляє ВВС.

Він наголосив, що будь-які обмеження щодо становища афганських жінок будуть короткочасними: “Це дуже тимчасова процедура”.

“Наші сили безпеки не навчені, як поводитися з жінками, як розмовляти з жінками, – сказав Муджахід. – Поки ми не гарантуватимемо цілковитої безпеки... просимо жінок залишатися вдома”.

Рух “Талібан” правив країною з 1996 до 2001 року, насаджуючи закони шаріату у власній суворій інтерпретації. Дівчата, старші за 10 років, і жінки не мали права навчатися, працювати й виходити на вулицю без супроводу чоловіка або родича чоловічої статі. Жінкам потрібно було носити паранджу – вбрання, яке покриває все тіло, з голови до п'ят.

Контролювали поведінку жінок співробітники Міністерства з пропаганди чесноти і запобігання гріху. Вони роз'їжджали країною на пікапах і публічно принижували й били батогами жінок, які порушували правила.

За даними Amnesty International, у 1996 році одній жінці в Кабулі відрізали кінець великого пальця тільки через те, що вона використала лак для нігтів.

Жінок, яких звинуватили в перелюбі, забивали камінням до смерті.

Таліби запевняють, що цього разу все буде інакше.

На першій пресконференції після захоплення влади представник “Талібану” заявив, що жінкам дозволять працювати, навчатись і брати участь у житті суспільства “в межах ісламського закону”.

Але з перших днів захоплення влади талібами до міст почав повертатися старий лад.

У деяких провінціях жінкам наказали не виходити з будинків без супроводу родичів-чоловіків.

У Гераті на заході Афганістану бойовики “Талібану” не дозволяли студенткам і викладачкам увійти в університет. У південному місті Кандагар закрили жіночі поліклініки.

Місцеві жительки кажуть, що вони почали носити паранджу на вулиці частково через страх, а частково через очікування, що ця вимога повернеться.

“Ми бачили їхню жорстокість, як я можу їм довіряти? – розповіла ВВС одна афганка. – Думаю, для нас усе скінчено. Я втратила надію на майбутнє”.

ООН звертає увагу на “достовірні” повідомлення про зловживання з боку талібів, зокрема обмеження щодо жінок. 24 серпня Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет заявила, що права жінок є “фундаментальною червоною лінією”. Також вона заявила, що отримує повідомлення про вербування дітей-солдатів та про страти талібами.

Мішель Бачелет виступила на екстреному засіданні Ради ООН з прав людини в Женеві. Після цього Рада підтримала резолюцію, в якій підтвердила свою “непохитну підтримку” прав жінок і дівчат.

Liked the article?
Help us be even more cool!