ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Талібан" заборонить жінкам займатися спортом

08.09.2021, 17:27
Афганські жінки грають у крокет. Фото – rferl.org
Афганські жінки грають у крокет. Фото – rferl.org

Заступник голови комісії “Талібану” з культури Ахмадулла Васик заявив, що афганським жінкам, зокрема спортсменкам національних збірних, буде заборонено займатися спортом.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Guardian.

За його словами, жінкам буде заборонено займатися будь-яким видом спорту, який “оголює їхнє тіло”.

“Я не думаю, що жінкам буде дозволено грати в крикет, тому що в цьому немає потреби. У крикеті вони можуть зіткнутись із ситуацією, в якій їхні обличчя і тіла не будуть закриті. Іслам не дозволяє жінкам показуватися в такому вигляді. В епоху ЗМІ з'являтимуться фото і відео, і люди будуть їх дивитися. Іслам і Ісламський Емірат не дозволяють жінкам грати в крикет або займатися будь-яким видом спорту, в якому буде видно їхні обличчя та тіло”, – заявив Васик в інтерв'ю австралійській телекомпанії SBS.

Він додав, що іслам дозволяє жінкам виходити на вулицю тільки за потреби, а спорт не є необхідністю.

Як повідомляв ІМІ, у вересні “Талібан” запровадив жорсткі обмеження для жінок, які бажають відвідувати вищі навчальні заклади. Зокрема, жінкам дозволено відвідувати приватні університети лише в нікабі (головний убір, що приховує обличчя і залишає лише вузький проріз для очей), а заняття для них мають проходити в окремому приміщенні. 

2 вересня в Афганістані близько трьох десятків жінок у місті Герат вийшли на протест, вимагаючи від нового керівництва “Талібану” збереження поступу у сфері прав жінок, досягнутого в країні після повалення режиму угруповання 20 років тому.

1 вересня представник “Талібану” Шир Мохаммад Аббас Станекзай заявив, що в новому уряді Афганістану, який формують бойовики “Талібану”, не буде жодної жінки, яка б очолила певне міністерство.

Представники “Талібану” у своїх перших заявах після приходу до влади запевняли, що поважатимуть права жінок та свободу ЗМІ, а також не вдаватимуться до помсти в захопленому Афганістані.

25 серпня представник талібів Забіхулла Муджахід попередив афганських жінок, що для них поки буде безпечніше залишатися вдома. За його словами, пильність слід зберігати доти, доки правильно поводитися з жінками не навчать рядових членів “Талібану”. 

Також “Талібан” повідомив, що не керуватиме Афганістаном за демократичними законами, натомість обрав закони шаріату.

У 90-х роках, коли таліби були при владі в Афганістані, жінок суттєво обмежували в правах. Вони не могли навчатися та виходити з дому без супроводу чоловіків і мали носити бурки – одяг, що повністю закриває тіло.

Liked the article?
Help us be even more cool!