ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у справі про вбивство журналістки на Мальті: поліція назвала мотив

01.09.2020, 10:27
Фото – blackholezoo.com
Фото – blackholezoo.com

Поліція Мальти вважає, що журналістка Дафна Каруана Галіція була вбита за те, що вона збиралася розповісти про угоду щодо фінансованої державою електростанції. Про це заявлено під час судового слухання, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

На початку 2017 року Каруана Галіція отримала масив даних з 600 000 електронних листів, які просочилися від енергетичної компанії, що частково належить Йоргену Фенеку, який тепер є головним підозрюваним у вбивстві. Компанія Electrogas має прибуткову концесію на постачання електроенергії державному постачальнику Мальти.

На суді оголошено, що угода стала предметом розслідування відділу з економічних злочинів поліції Мальти.

Інформацію підтвердив один з двох детективів, які ведуть розслідування вбивства. Він давав свідчення під час збору доказів проти Фенека, якому раніше висунули звинувачення в змові для вбивства Каруани Галіції.

Інспектор сказав, що поліція діяла з огляду на припущення, що злочин був мотивований бажанням приховати інформацію про Electrogas.

"Ось чому ми кажемо, що вона була вбита через щось, що вона збиралась опублікувати, а не через те, про що вона вже писала. Це предмет окремого поліцейського розслідування підрозділу з економічних злочинів", – сказав він.

Фенек був заарештований минулого року на борту своєї яхти, коли вона відходила від Мальти. Поліція повідомила суду, що, на їхню думку, він намагався втекти з країни. Фенек заперечує свою причетність до вбивства.

У суді Фенек слухав, як його адвокати подали нове клопотання про звільнення під заставу. Він просить дозволу повернутися додому під обмеженим наглядом поліції.

Слухання в понеділок були зосереджені на доказах, зібраних слідством. Фенек був названий натхненником змови для вбивства, а посередником між замовником і виконавцями був Мелвін Теума. Його помилував президент в обмін на свідчення проти Фенека.

У суді було заявлено, що Теума відвідав Фенека в його будинку на наступний день після вбивства. Він стверджує, що бачив, як Фенек сидів із групою людей за столом. Серед присутніх, як стверджується, був Тураб Мусаєв, який працює в раді директорів Electrogas разом з Фенеком.

Мусаєв – колишній очілник торговельного підрозділу державної нафтової компанії Азербайджану Socar, якій належить третина підприємства Electrogas. Його не просили давати свідчення, і раніше він заявляв, що в нього немає підстав підозрювати Фенека у причетності до вбивства.

Як повідомляв ІМІ,  16 жовтня 2017 року на Мальті внаслідок вибуху автомобіля загинула журналістка Дафна Каруана Галіція, яка розслідувала корупційні злочини в межах проєкту Panama Papers.

53-річна Каруана Галіція була авторкою популярного блогу, в якому писала про випадки корупції серед високопоставлених політиків. Зокрема, звинувачувала в корупції прем’єр-міністра Джозефа Муската та його дружину.

У грудні 2017 року заарештували трьох чоловіків – братів Альфреда і Джорджа Дегіорджо та їхнього друга Вінсента Муската, які були звинувачені в підриві в автомобілі бомби. Вони не визнали себе винними в суді.

Син журналістки Метью Галіція звинуватив у її смерті "мафіозну державу".

Троє синів Дафни Каруани Галіції вимагали відставки прем’єр-міністра Мальти Джозефа Муската.

20 жовтня 2017 року речниця уряду Мальти повідомила, що вибухівку, від якої загинула журналістка, прикріпили під її машиною і привели в дію дистанційно.

20 вересня 2019 року уряд Мальти оголосив про початок незалежного розслідування вбивства Дафни Каруани Галіції.

20 листопада 2019 року мальтійська поліція заарештувала відомого бізнесмена Йоргена Фенека в межах розслідування вбивства журналістки Дафни Каруани Галіції.

25 листопада 2019 року мальтійська влада помилувала одного з підозрюваних у справі про вбивство журналістки Дафни Каруани Галіції в обмін на свідчення в суді.

1 грудня 2019 року прем’єр-міністр Мальти Джозеф Мускат оголосив про намір піти з січня у відставку на тлі кризи через убивство журналістки Дафни Каруани Галіції.

Liked the article?
Help us be even more cool!