ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Росії відмовився визнати незаконним внесення журналістки Радіо Свобода до списку "іноагентів"

06.05.2021, 14:02
На фото – Людмила Савицька, фото – Радіо Свобода
На фото – Людмила Савицька, фото – Радіо Свобода

Міський суд російського Пскова відхилив апеляцію кореспондентки Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Людмили Савицької, яка оскаржувала її внесення до реєстру “іноземних агентів”. Таке рішення суд ухвалив 5 травня, повідомляє Радіо Свобода.

Савицька і ще чотири людини – кореспондент Радіо Свобода Сергій Маркелов, правозахисник Лев Пономарьов, художниця і активістка Дарина Апахончіч та редактор псковської газети Денис Камалигін – були занесені до реєстру “іноземних агентів” у грудні 2020 року. Всі п’ятеро оскаржують це.

У суді 5 травня представники Мін’юсту подали як доказ проти Савицької статтю, яку вона написала про антиурядові протести, ймовірні тортури в російських в’язницях та блокування електронних комунікацій поблизу в’язниць.

Крім того, вони подали велику кількість документів з позначкою “тільки для службового користування” від Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури та інших відомств, з якими Савицькій та її адвокатам не дозволили ознайомитися.

Захист Савицької стверджував, що жоден з представлених матеріалів не вказує на те, що вона діяла за вказівкою будь-якої іноземної влади. У своєму заключному слові в суді Савицька наголошувала, що вона просто виконувала свою роботу професійного журналіста.

“У наші дні жодний державний ЗМІ не повідомляє про реальні проблеми, з якими стикаються люди, а Радіо Свобода робить це”, – заявила вона, маючи на увазі російську службу Радіо Свобода.

“Мене назвали “іноземним агентом”, тому що я кричу всім про несправедливість і про людей, які зазнають переслідувань. Але всім потрібно знати, що справжні іноземні агенти сьогодні сидять в Кремлі й у Державній думі, бо вони працюють проти російських громадян і проти щасливої Росії в майбутньому, а я працюю на них”, – додала вона.

Як повідомляв ІМІ, 28 грудня 2020 року міністерство юстиції Росії внесло п’ятеро людей до реєстру “іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента”. До списку, зокрема, потрапили журналісти Людмила Савицька і Сергій Маркелов, які співпрацюють із Радіо Свобода, а також автор Радіо Свобода і головний редактор сайту “Псковська губернія” Денис Камалягін.

2 грудня 2019 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про фізосіб – “іноземних агентів” з розлогим тлумаченням терміна “іноагент”.

Московське бюро Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода (RFE / RL) подало терміновий позов проти Росії до Європейського суду з прав людини. RFE / RL сподівається, що суд запровадить тимчасові заходи й накаже Росії утриматися від реалізації 520 “адміністративних протоколів”, які в РФ склали або погрожують скласти проти медіаорганізації із січня 2021 року.

У квітні керівництво Радіо Свобода та телеканалу “Настоящее время” запропонувало частині штатних співробітників московського бюро виїхати з Росії до України та Чехії. Саме багатомільйонні штрафи Роскомнагляду змусили редакцію Радіо Свобода почати планувати евакуацію своїх працівників у Росії.

Із 30 жовтня 2020 року Російське агентство з питань засобів масової інформації та телекомунікацій (Роскомнагляд) наказало іноземним медіаорганізаціям, визначеним як “іноземні агенти”, позначати кожну статтю новин, публікації в соціальних мережах та аудіовізуальний вміст попередженням, що контент створив іноземний ЗМІ, який “виконує функції іноземного агента”.

5 грудня 2017 року міністерство юстиції Росії оголосило іноземними агентами дев’ять американських ЗМІ, зокрема “Голос Америки”, Радіо Свобода, а також Крим.Реалії (проєкт української служби Радіо Свобода).

До списку потрапили проєкти російської служби Радіо Свобода “Фактографія” і “Сибирь.Реалии”, телеканал “Настоящее время”, Татарсько-башкирська служба Радіо Свобода, медіапроєкти “Idel.Реалии” та “Кавказ.Реалии”.

Liked the article?
Help us be even more cool!