ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Радіо Свобода і "Настоящее время" вирішили вивезти частину співробітників з Росії

15.04.2021, 10:05
Фото – Сергій Карпов / ТАСС / Радіо Свобода
Фото – Сергій Карпов / ТАСС / Радіо Свобода

Керівництво Радіо Свобода та телеканалу “Настоящее время” запропонувало частині штатних співробітників московського бюро виїхати з Росії до України та Чехії.

Про це російській службі ВВС повідомили дев'ять співробітників цих медіаорганізацій.

Окремих співробітників планують у травні перевезти до Києва та Праги. Це сталося після багатомільйонних штрафів Роскомнагляду.

“Зараз ведуться переговори зі співробітниками, і якщо хтось згоден поїхати, то компанія надає всю необхідну допомогу”, – розповів один зі співрозмовників.

Співробітникам цих медіа запропонували самим вибрати, чи хочуть вони виїхати з Росії. Про звільнення тих, хто не переїжджатиме з Росії, поки не йдеться, зазначили двоє інших співрозмовників.

Також компанія збирається перевозити з Росії і дорогу техніку, залишивши в Москві її невелику частину.

Президент російської служби Радіо Свобода Андрій Шарий сказав, що “планів щодо закриття московського бюро немає”, незважаючи на величезний тиск з боку російської влади. “Ми плануємо перевести тільки деякі проєкти. А деякі співробітники можуть переїхати з Москви”, – сказав він. Сам він базується в Празі.

Саме багатомільйонні штрафи Роскомнагляду змусили редакцію Радіо Свобода почати планувати евакуацію своїх працівників у Росії, підтвердили ВВС ще двоє співробітників цих ЗМІ. “Виплачувати штрафи вони не будуть, а будуть судитися”, – пояснив один з них.

За словами іншого співробітника, керівництво припускає, що після закінчення дедлайну з виплати штрафів в офіс Радіо Свободи в будь-який момент можуть прийти пристави.

У московських редакціях Радіо Свобода і телеканалу “Настоящее время” зараз працює кілька десятків людей, ще кілька сотень фрілансерів співпрацюють з корпорацією, писала газета New York Times з посиланням на дані самої корпорації. На роботу російських редакцій Радіо Свобода йде 22 млн доларів на рік.

Радіо Свобода заявило ВВС про намір тримати московське бюро “відкритим і таким, що працює”, та протистояти “нападкам Кремля”.

Масовий від'їзд співробітників Радіо Свободи з Росії може стати першим таким випадком за 30 років роботи московського бюро з моменту його відкриття в 1991 році.

Як повідомляв ІМІ, 8 квітня стало відомо, що Федеральна служба РФ з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд) має намір скласти щодо Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода ще 130 протоколів у зв’язку з імовірними порушеннями закону про “іноземних агентів”. Їхнє складання має розпочатися 16 квітня. Загальна сума штрафів щодо медіакорпорації може сягнути 2,3 мільйона доларів.

Раніше Роскомнагляд наклав на Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода штрафних санкцій на суму приблизно 1 мільйон доларів, налічивши в роботі медіакорпорації 390 порушень закону про “іноземних агентів”. 

РВЄ / РС оскаржує ці рішення в суді, але Тверський районний суд Москви відхиляє апеляції.

8 квітня корпорація Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода (RFE/RL) засудила спроби російської влади змусити її згорнути діяльність у Росії та заявила, що боротиметься з цими спробами всіма можливими методами.

5 грудня 2017 року міністерство юстиції Росії оголосило іноземними агентами дев’ять американських ЗМІ, зокрема “Голос Америки”, Радіо Свобода, а також Крим.Реалії (проєкт української служби Радіо Свобода).

До списку потрапили проєкти російської служби Радіо Свобода “Фактографія” і “Сибирь.Реалии”, телеканал “Настоящее время”, Татарсько-башкирська служба Радіо Свобода, медіапроєкти “Idel.Реалии” та “Кавказ.Реалии”.

Liked the article?
Help us be even more cool!