ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії вперше внесли людей до списку "ЗМІ – іноземних агентів"

29.12.2020, 11:52
Фото – Сергій Карпов / ТАСС / Радіо Свобода
Фото – Сергій Карпов / ТАСС / Радіо Свобода

Міністерство юстиції Росії 28 грудня внесло п’ять людей до реєстру “іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента”, повідомляє Радіо Свобода.

До реєстру потрапили правозахисник Лев Пономарьов, громадянська активістка Дар’я Апахончич, журналісти Людмила Савицька і Сергій Маркелов, які співпрацюють із Радіо Свобода, а також автор Радіо Свобода і головний редактор сайту “Псковська губернія” Денис Камалягін.

Згідно з російським законом, який набрав чинності наприкінці 2019 року, “ЗМІ – іноземним агентом” можуть визнати фізичну особу, яка поширює матеріали видання або юридичної особи, визнаної іноземним агентом, бере участь у їхньому створенні й отримує закордонне фінансування. Міністерство юстиції не розтлумачило, на яких підставах внесло до реєстру п’ятеро людей.

Раніше до списку “ЗМІ – іноземних агентів” були занесені, зокрема, Радіо Свобода та його регіональні проєкти, телеканал “Настоящее время”, а також ще кілька підрозділів медіакорпорації Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода. Занесення до списку накладає на ЗМІ додаткові обмеження, зокрема вони зобов’язані надавати регулярні фінансові звіти про свою діяльність і в певний спосіб маркувати свої публікації в ЗМІ.

На думку російської влади, ці законодавчі заходи впливають на адміністративні та технічні параметри роботи редакцій, але не обмежують свободу творчості журналістів. Керівництво медіакорпорації Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода оцінює ці дії російської влади як “небезпечні зусилля, спрямовані на переслідування журналістів, і кроки до того, щоб громадяни Росії отримували тільки схвалену Кремлем інформацію”. Закони США гарантують журналістську незалежність Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода і не допускають політичного і цензурного втручання в редакційну політику.

Російське законодавство про некомерційні організації та “ЗМІ – іноземних агентів” неодноразово критикували уряди західних країн і міжнародні правозахисні організації. Російські представники стверджували, що такі законодавчі акти є “дзеркальною реакцією” на вимоги американського законодавства про реєстрацію російського телеканалу RT як “іноземного агента”. Однак RT здійснює цілодобове телемовлення в кабельних мережах по всій території США, натомість доступ до кабельних мереж і ефірного теле- і радіомовлення для іноземних ЗМІ в Росії значно обмежено.

Liked the article?
Help us be even more cool!