ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Латвія не збирається повертати ліцензію "Дождю"

04.01.2023, 16:02
Фото - Дождь
Фото - Дождь

Латвія не веде жодних перемовин про повернення ліцензії російському телеканалу “Дождь”. Про це заявив голова Національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP) Іварса Аболіньша в інтерв'ю Латвійському радіо.

“Жодні перемовини про повернення ліцензії неможливі, тому що TV Rain припустився серйозного порушення закону”, – сказав Аболіньш.

Він також зазначив, що Латвія сьогодні живе в інформаційному просторі, де абсолютно домінує російська мова. За його словами, у Латвії доступні 252 засоби масової інформації, з них 127 російською мовою і лише 42 – латиською. Такі цифри, додав він, попри те, що з інформаційного простору було вилучено 121 ЗМІ, пов'язаний з Росією. Рік тому домінування російських ЗМІ було ще більшим.

“Аргументи про те, що російськомовних чогось позбавляють, не відповідають дійсності, тому що російською мовою люди можуть дивитися дуже і дуже велику частину контенту, а латиською – дуже невелику його частину”, – сказав Аболіньш.

Він також зазначив, що, якщо Латвія хоче сильний інформаційний простір, необхідно посилювати контент латиською мовою. 

“Ми можемо лише додати більше контенту латиською мовою, щоб трохи наблизити його до обсягу контенту російською мовою. Тому підтримувати додатковий контент російською мовою, щоб ще більше збільшити домінування російської мови в латвійському інформаційному просторі, абсолютно неправильно, і Латвії не слід цього робити”, – сказав він.

Як повідомляв ІМІ, 6 грудня 2022 року Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення анулювати ліцензію на мовлення російському телеканалу “Дождь” через загрозу національній безпеці та громадському порядку.

Того ж дня головред “Дождя” Тихон Дзядко назвав “фарсом” визнання каналу загрозою нацбезпеці Латвії. 

1 грудня 2022 року ведучий програми “Здесь и сейчас” на телеканалі “Дождь” Олексій Коростельов закликав глядачів повідомляти про проблеми російських солдатів на фронті й висловив сподівання, що канал зміг допомогти багатьом військовослужбовцям оснащенням. Після того як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру, та заявив, що “Дождь” “не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами”.

2 грудня ведуча російського телеканалу “Дождь” Катерина Котрикадзе повідомила про звільнення Олексія Коростельова. Понад 60 російських медіа виступили на підтримку “Дождя”.

Служба державної безпеки Латвії (VDD) розпочала 2 грудня розслідування у зв'язку із заявами, зробленими Олексієм Коростельовим щодо допомоги каналу солдатам окупаційних військ Росії.

8 грудня 2022 року український Медіарух оприлюднив заяву на підтримку рішення Національної ради з електронних медіа Латвії щодо позбавлення ліцензії телеканалу “Дождь”.

9 грудня 2022 року стало відомо, що міністр внутрішніх справ Латвії Крістап Еклонс вніс до чорного списку ексведучого “Дождя” Олексія Коростельова.

Liked the article?
Help us be even more cool!