ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

РНБО та МЗС відповіли на заклик громадських організацій запровадити санкції проти Білорусі

01.06.2021, 16:14
Фото – Василий Федосенко / Reuters / Forum
Фото – Василий Федосенко / Reuters / Forum

Рада національної безпеки та оборони й Міністерство закордонних справ України прокоментували заклик громадських організацій щодо санкцій проти Білорусі. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Так, у відповіді МЗС на запит Радіо Свобода наголосили, що український уряд “одним з перших” заборонив авіаційні перевезення між Україною та Білоруссю, згодом заборонивши також і транзит.

Крім того, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заборонила імпорт електроенергії з Білорусі та Росії до 1 жовтня 2021 року.

“Хоча рішення про заборону закупівлі електроенергії в Білорусі не пов’язане безпосередньо з інцидентом із літаком Ryanair, у перспективі воно спрямоване на від’єднання України у 2023 році від електромереж РФ і Білорусі та інтегрування до європейських електромереж”, – йдеться у відповіді директора Другого територіального департаменту МЗС Василя Зварича.

Також в уряді нагадали, що в лютому 2021 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко засудили ув’язнення білоруських журналістів.

“Водночас Україна повинна залишатися відкритою для білоруського громадянського суспільства, особливо в контексті міграційної політики та підтримки громадянського суспільства Білорусі. З цією метою в Україні розроблено низку нормативно-правових актів, щоб створити для громадян Білорусі сприятливі умови в частині розширення термінів перебування і пришвидшення процесу легалізації їх перебування в нашій державі”, – стверджують у МЗС.

Зі свого боку РНБО нагадала, що може розглядати питання щодо запровадження чи скасування санкцій тільки на підставі пропозицій Верховної Ради, президента, Кабінету Міністрів, Національного банку та СБУ.

“У разі надходження пропозицій щодо застосування санкцій стосовно зазначених у вашому запиті осіб від уповноважених Законом України “Про санкції” державних органів вони будуть винесені на розгляд РНБО України в установленому порядку”, – пояснили в пресслужбі РНБО.

Запит Радіо Свобода стосувався змісту звернення громадських організацій, які 25 травня закликали український уряд та органи місцевого самоврядування відмовитися від закупівель у Білорусі електроенергії, нафтопродуктів, промислової хімії та продуктів автомобільної промисловості.

Те ж звернення пропонує РНБО запровадити секторальні економічні санкції проти Білорусі та персональні санкції щодо білоруських компаній та їхніх власників, що перебувають під санкціями ЄС, а також щодо білоруських олігархів, які, за твердженням авторів, спонсорують режим Олександра Лукашенка (зокрема, Олексія Алєксіна та Миколу Вороб’я).

Також громадські організації закликали Кабінет Міністрів надати громадянам Білорусі, які виїхали через політичні репресії, статус “тимчасового захисту”.

Як повідомляв ІМІ, Романа Протасевича затримали 23 травня. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські його заарештували. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

24 травня низка білоруських правозахисних організацій визнала затриманого 23 травня в аеропорту Мінська журналіста Романа Протасевича політв'язнем.

ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

Увечері 24 травня один з провладних білоруських телеграм-каналів опублікував відео з Романом Протасевичем. На відео Протасевич каже, що в нього немає проблем зі здоров'ям, з ним поводяться коректно. Зараз він дає свідчення і співпрацює зі слідством.

24 травня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон, згідно з яким журналістам забороняється висвітлювати в режимі реального часу неузгоджені з владою акції протесту. 

Також у травні Лукашенко дозволив силовикам застосовувати бойову техніку та зброю до протестувальників і представників ЗМІ.

18 травня Міністерство інформації Білорусі обмежило доступ до інтернет-ресурсів TUT.BY. 

Того ж дня портал TUT.BY повідомив, що до його офісу прийшли співробітники департаменту фінансових розслідувань Комітету державного контролю. Також силовики прийшли до кількох редакторів, зокрема до головної редакторки порталу Марини Золотової. 

Департамент фінансових розслідувань Комітету державного контролю порушив щодо посадових осіб ТОВ “ТУТ БАЙ МЕДІА” (портал TUT.BY) кримінальну справу про ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі. Справу порушено за ч. 2 ст. 243 КК (ухилення від сплати сум податків, зборів в особливо великому розмірі). Затримано 15 осіб.

Liked the article?
Help us be even more cool!