ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МКІП та МЗС закликають журналістів і правозахисників не їздити до Білорусі

25.05.2021, 16:02
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликають українських журналістів і представників правозахисних організацій утриматися від поїздок до Білорусі.

Про це йдеться в спільній заяві, оприлюдненій на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

Міністри рішуче засуджують порушення владою Республіки Білорусь прав і свобод представників медіасфери.

“Продовження утисків проти журналістів, наступ на свободу слова та життя журналістів тривають усупереч вимогам демократичного світу і міжнародним зобов’язанням Білорусі. Узурпуючи білоруський інформаційний простір, Мінськ умисно і безпринципно намагається встановити тотальний інформаційний контроль і наповнювати його виключно провладною пропагандою, чому не може бути місця в сучасному світі”, – йдеться в заяві.

З огляду на загрозу та непередбачуваність дій влади Білорусі міністри закликають українських журналістів, представників правозахисних організацій, громадських активістів утриматися від поїздок до цієї країни.

“Вимагаємо від білоруської влади негайно звільнити Романа Протасевича та інших політичних в’язнів, припинити репресії проти незалежних засобів масової інформації та відновити повагу до прав і свобод людини”, – йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, Романа Протасевича затримали 23 травня. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські його заарештували. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

24 травня низка білоруських правозахисних організацій визнала затриманого 23 травня в аеропорту Мінська журналіста Романа Протасевича політв'язнем.

ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

Увечері 24 травня один з провладних білоруських телеграм-каналів опублікував відео з Романом Протасевичем. На відео Протасевич каже, що в нього немає проблем зі здоров'ям, з ним поводяться коректно. Зараз він дає свідчення і співпрацює зі слідством.

Liked the article?
Help us be even more cool!