ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лукашенко заборонив ЗМІ вести онлайн-трансляції з акцій протесту

24.05.2021, 13:17
Фото – НВ
Фото – НВ

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон, згідно з яким журналістам забороняється висвітлювати в режимі реального часу неузгоджені з владою акції протесту. 

Відповідні зміни документом внесено до законодавства про масові заходи, повідомляє державне інформагентство Белта

“Запроваджується заборона висвітлення в режимі реального часу масових заходів, що проводяться з порушенням встановленого порядку, для їхньої популяризації або пропаганди. Ця заборона поширюватиметься, зокрема, на журналістів засобів масової інформації”, – йдеться в повідомленні.

Журналістам під час виконання своїх обов'язків забороняється виступати в ролі організаторів або учасників масових заходів.

Крім того, Лукашенко вніс зміни до закону про засоби масової інформації. Згідно з ними збільшується перелік інформації, поширення якої в ЗМІ та на інтернет-ресурсах заборонено. 

Зокрема, запроваджується заборона на розміщення результатів опитувань громадської думки, що належать до суспільно-політичної ситуації, проведених без отримання необхідної акредитації. Також не допускається розміщення гіперпосилань на повідомлення і матеріали, що містять інформацію, поширення якої заборонено.

Генеральному прокурору, прокурорам областей, міста Мінська надається право обмежувати доступ до інтернет-ресурсів і мережевих видань, через які “поширюються відомості, що спрямовані на пропаганду екстремістської діяльності або містять заклики до такої діяльності, а також інша інформація, поширення якої може завдати шкоди національним інтересам”.

Крім того, незалежно від часу створення ЗМІ їхніми засновниками не можуть виступати іноземні юридичні особи, іноземні громадяни та особи без громадянства, а також юридичні особи з іноземною участю.

Запроваджується можливість позбавлення акредитації журналіста ЗМІ, “якщо він або юридична особа, на яку покладено функції редакції ЗМІ, порушили встановлений порядок акредитації, або поширено відомості, що не відповідають дійсності й ганьблять ділову репутацію організації, яка акредитувала журналіста, або вчинено умисне протиправне діяння в процесі професійної діяльності”.

Закріплюється можливість обмеження доступу до копії інтернет-ресурсу, доступ до якого раніше був обмежений.

Основні положення змін до двох законів набирають чинності через місяць після його офіційного опублікування.

Як повідомляв ІМІ, у травні самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко дозволив силовикам застосовувати бойову техніку та зброю до протестувальників і представників ЗМІ.

Нагадаємо, 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як, за даними опозиційних екзитполів, перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовилися визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси. 

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналісти зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення “тортури”, щонайменше в трьох випадках журналісти дістали вогнепальні поранення.

Liked the article?
Help us be even more cool!