ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Press Emblem Campaign зарахувала двох російських пропагандистів до списку вбитих в Україні журналістів

Міжнародна правозахисна організація Press Emblem Campaign (PEC) випустила звіт про вбитих у світі у 2023 році журналістів. В Україні, за її даними, на війні загинули торік четверо журналістів. З них двоє є російськими пропагандистами (один був комбатантом), водночас організація називає їх “російськими журналістами”.

Загалом 2023 року, за даними організації, у світі загинули 140 журналістів. В Україні торік на війні загинули один італієць, один француз та двоє росіян.

Йдеться про українського фіксера італійського видання La Repubblica Богдана Бітіка, який загинув у квітні 2023 року в Херсоні внаслідок російської атаки. У травні біля Бахмута під час російського обстрілу загинув французький журналіст агенції AFP Арман Солдін.

Ще двоє загиблих в Україні – російські пропагандисти Борис Максудов та Ростислав Журавльов, яких PEC називає “російськими журналістами”. 

Нагадаємо, Борис Максудов загинув у листопаді 2023 року на окупованій частині Запорізької області, він був співробітником пропагандистського телеканалу “Россия 1”. На відео, яке оприлюднив телеканал “Россия 1”, Борис Максудов не мав наліпки “преса”, його шолом та бронежилет не синього кольору, а хакі, через що він схожий на комбатанта.

Він незаконно був у Криму, Донецькій області, у Чорнобилі. Зазначимо, що через російську агресію у 2014 році та з початком повномасштабного вторгнення у 2022 році уряд України зачинив пункти пропуску на державному кордоні в межах окупованих АР Крим, територій Донецької та Луганської областей, а також згодом на інших ділянках кордону з Росією та Білоруссю. Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко повідомив ІМІ, що візит Максудова на окуповану територію України порушує українське законодавство.

На своїй сторінці вконтактє Борис Максудов називав Україну “у своєму нинішньому вигляді” “загрозою” та  “геополітичним мозолем  і пухлиною”. В Криму, на його думку, відбулася “русская весна”, а на Донбасі – “русская осень”. Водночас він очікував “русскую зиму” в Європі. “Головне, щоб не ядерну”, – додав він.

Інший російський пропагандист, співробітник кремлівської інформагенції РИА Новости Ростислав Журавльов, якого знищили в липні 2023 року під час обстрілу в Пʼятихатках Запорізької області, брав участь в агресії проти України в складі збройних формувань.

Після загибелі Журавльова Міжнародна і Європейська федерації журналістів та ЮНЕСКО поширили заяви, де назвали його “журналістом” та закликали розслідувати загибель російського пропагандиста. У відповідь українські журналісти й медійні організації, учасники Медіаруху, закликали міжнародні організації не плутати журналістів із пропагандистами – активними учасниками російської агресії проти України.

Крім того, PEC брав у свій моніторинг за 2014 рік теж російських пропагандистів, які загинули на окупованій частині Донецької та Луганської областей, перебуваючи там незаконно. Йдеться про співробітника МІА “Росія Сєгодня” Андрія Стеніна, оператора російського Пєрвого каналу Анатолія Кляна, співробітників ВГТРК Ігоря Корнелюка та Антона Волошина.

У 2022 році у звіт організація взяла загибель в окупованому Росією Криму голови регіонального підрозділу медіагрупи “Росія сьогодні” в Сімферополі Світлани Бабаєвої. Вона загинула на одному з навчально-тренувальних полігонів унаслідок нещасного випадку під час занять військово-спортивною стріляниною.

Press Emblem Campaign (PEC) – неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом в ООН. Була заснована в червні 2004 року групою журналістів з кількох країн, розташована в Женеві, є міжнародною незалежною некомерційною та неурядовою організацією. ГО спрямована на посилення правового захисту та безпеки журналістів у всьому світі.

Свою статистику вбитих у світі журналістів організація веде з 2006 року. На своєму сайті PEC зазначає, що вносить до своєї статистики всіх загиблих журналістів, незалежно від того, пов'язана їхня смерть із професійною діяльністю чи ні. Організація зазначає, що без повного незалежного розслідування, якого часто немає, важко довести факт скоєння злочину у зв’язку з роботою журналіста.

Нагадаємо, за даними ІМІ, загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України окупанти вбили 70 журналістів, з них 10 – під час виконання професійної журналістської діяльності. 

Зауважимо, що ІМІ не фіксує у своєму моніторингу загибель представників російських пропагандистських ресурсів на окупованих територіях України, оскільки вони ведуть не журналістську діяльність, а інформаційний супровід військової агресії. Окрім того, всі вони потрапляють на територію України незаконним шляхом. Саме їхні дії призводять до знищення свободи слова і тиску на реальних медійників, які працюють з дотриманням принципів свободи слова та етичних і професійних стандартів. Пропагандисти мають бути справедливо покарані за свої дії, які призвели до розпалювання війни й масового знищення українських громадян.

Liked the article?
Help us be even more cool!