ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Оксана Романюк: Випадок з авто "Схем" закріплює практику тиску та залякувань журналістів-розслідувачів

18.08.2020, 12:00
Фото - Наталя Седлецька
Фото - Наталя Седлецька

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк вважає, що випадок з підпалом авто програми “Схеми” закріплює в Україні практику тиску, погроз та залякувань незалежних журналістів-розслідувачів.

Про це вона сказала в коментарі Радіо Свобода.

“Останній випадок з підпалом машини дуже тривожний. Бо виглядає так, що він закріплює практику щодо тиску, погроз, залякувань незалежних журналістів-розслідувачів в Україні. Ми реєстрували декілька таких кейсів: вони стосувалися і програми “Схеми”, і проєкту “Слідство.Інфо”, й ще низки незалежних журналістів. І я не бачу суттєвого прогресу щодо цих розслідувань або щоб українські суди виносили вироки агресорам та нападникам. І я маю величезне запитання до українського гаранта Конституції, який має чітко висловити свою позицію щодо втручання в роботу журналістів. Оскільки їхній захист гарантується Конституцією та українським законодавством, і міжнародним правом”, – наголосила експертка.

За словами Романюк, загальна тенденція тиску на журналістів збереглася і після зміни влади у 2019 році, а за деякими напрямками, такими, як фізичні напади на представників ЗМІ, вона навіть погіршилася.

“Ми очікували певного післявиборчого покращення (оскільки 2019-й був роком виборів), але цього не відбулося. Так, ми бачили погрози журналісткам Катерині Сергацковій, Любові Величко та Ірині Федорів. Також є велике питання щодо того, що підпал автомобіля “Схем” стався після погроз (експосадовця адміністрації Віктора Януковича) Андрія Портнова, який написав про “виховні заходи”, – зазначила Оксана Романюк. – Правоохоронні органи однозначно мають перевірити цей дуже дивний збіг. Окрім того, чинна влада від початку декларувала, що вона не звертає увагу на журналістів, оскільки їхній пріоритет – комунікація через соцмережі. І ми не знаємо, чи зміниться позиція влади, чи зрештою запрацюють механізми захисту журналістів від безкарності та почнуть розслідуватися всі ці напади”.

Як повідомляв ІМІ, 17 серпня в Броварах (Київська область) невідомі підпалили автомобіль програми журналістських розслідувань “Схеми”, який належить водієві програми – учаснику знімальної групи Борису Мазуру. 

Поліція Київщини розпочала кримінальне провадження за фактом пожежі автомобіля водія “Схем”. Подію кваліфіковано як умисне знищення майна. 

8 серпня журналіст програми “Схеми: корупція в деталях” Михайло Ткач заявив, що помітив удома ознаки встановлення пристрою для прослуховування.

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом порушення недоторканності приватного життя журналіста програми “Схеми: корупція в деталях” Михайла Ткача за ч. 1 ст. 182 (“Порушення недоторканності приватного життя”) Кримінального кодексу України та за ч. 1 ст. 359 (“Незаконне придбання або збут спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а також незаконне їх використання”).

Liked the article?
Help us be even more cool!