ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мендель вважає, що в Україні існує "українська" російська мова

05.04.2021, 10:34
Фото - скріншот з відео "Дом"
Фото - скріншот з відео "Дом"

Прессекретарка президента Юлія Мендель вважає, що “українська” російська мова є частиною культурного розмаїття України.

Про це вона сказала в ефірі програми "Взгляд с Банковой" на телеканалі "Дом", повідомляє Укрінформ.

"Українська мова, як і ідентичність, — це ширше явище, ніж виключно протистояння Росії. І в цьому наше поки ще неусвідомлене багатство. А російська, точніше, українська російська мова, — це частина культурного розмаїття нашої країни", - зазначила Мендель.

На її думку, і зараз, і раніше російська мова не була і не є власністю виключно Росії. Так, речниця Глави держави нагадала, що англійську мову використовують в різних країнах і на континентах — в Австралії, і в США, і в Індії тощо, але Велика Британія не вважає англійську мову тільки своєю. Відтак вона висловила переконання, що і Росія не є монополістом на російську мову.

"І нам пора давно самим демонополізувати російську мову. І голосно заявити, що в Україні є українська російська мова", - підкреслила Мендель.

Як повідомляв ІМІ, 30 березня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував створити якісний російськомовний український і проукраїнський телеканал, який міг би зламати пропагандистську монополію Російської Федерації на міжнародному інформаційному ринку. 

Також він запропонував уживати в Україні "нашу" російську мову для контрпропаганди. 

16 січня набула чинності стаття 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, згідно з якою мовою обслуговування споживачів в Україні має бути державна. 

Тарас Кремінь пояснив, яких сфер стосується перехід на українську із 16 січня.

Із 16 січня скарги на порушення права отримувати послуги державною мовою громадяни можуть надсилати мовному омбудсмену.

Із 16 липня 2022 року в Україні почнуть штрафувати за відмову спілкуватися з клієнтами українською мовою. За порушення мовного законодавства у сфері обслуговування передбачено штраф від 5 100 гривень до 6 800 гривень.

17 березня Уповноважений із захисту державної мови повідомив, що за два місяці дії статті 30 мовного закону (з 16 січня до 16 березня) надійшло 944 повідомлення від громадян України. Зростає кількість звернень щодо порушення мовного законодавства в органах місцевого самоврядування.

Liked the article?
Help us be even more cool!