ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лубінець закликав Amnesty International не піддаватися на російські наративи, інакше їх чекає забуття

22.05.2023, 10:50
Фото – Верховна Рада
Фото – Верховна Рада

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець зустрівся з делегацією міжнародної організації Amnesty International (AI) та закликав не піддаватися на російські інформаційні наративи. Про це Лубінець повідомив у своєму телеграм-каналі.

За його словами, він вирішив погодитися на зустріч з делегацією AI “після тривалих роздумів”.

“Насамперед особисто керівнику дослідницької роботи, заступнику Регіонального Директора Регіонального Офісу Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Денису Крівошеєву, озвучив свою позицію стосовно їх “відомої” заяви, у якій вони звинуватили ЗСУ в тому, що їхня бойова тактика загрожує населенню нашої держави”, – написав омбудсмен.

Він нагадав, що цю тезу “моментально взяла на озброєння російська пропаганда”.

“Зазначив, що РФ на 100% використала той звіт у своїй пропаганді. Він став найганебнішим від початку російської агресії, яка розпочалася з 2014 року. Такої кількості інформаційних вкидів негативного характеру, які ми отримали як держава, ще не було. Наголосив представникам делегації, що, порівнявши Україну з державою-агресором, вони напряму підіграли РФ”, – написав омбудсмен. 

Він додав, що Росія розпочала цю ганебну війну, а інформація зі звіту Amnesty International була використана саме проти України. Тому він не здивований, що організація зазнала репутаційних втрат, її лави залишили авторитетні люди, а “доповіді й звіти тепер непомічені, нецікаві суспільству, неавторитетні!”.

Дмитро Лубінець вважає: якщо після всіх зібраних відгуків Amnesty International не зробить висновки й не усвідомить, що “між жертвою та агресором не можна ставити знак дорівнює”, то “цілком ймовірне забуття для самої організації”.  

“Тому закликаю їх та інші організації, які працюють в Україні, висвітлювати підтверджені факти, правдиву та перевірену інформацію і не піддаватися на російські провокації та інформаційні наративи! Адже йдеться про репутацію і довіру. І чи залишається ця довіра з боку українського суспільства до колись авторитетної правозахисної міжнародної організації, питання риторичне…” – зазначив омбудсмен та додав, що Офіс уповноваженого “завжди відкритий та готовий надати перевірену та підтверджену інформацію, якою володіє”.

Як повідомляв ІМІ, 4 серпня 2022 року Amnesty International опублікувала доповідь, у якій заявила, що українські військові ставлять під загрозу цивільне населення, створюючи бази та застосовуючи системи озброєння в житлових районах, зокрема в школах і лікарнях, намагаючись відбити російське вторгнення.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що звіт Amnesty “намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву”.

Amnesty International згодом попросила вибачення за “страждання та гнів”, спричинені її останнім звітом щодо України, однак заявила, що не відмовляється від своїх висновків.

У вересні Amnesty International створила конверти, на яких зображені двоє людей, що обіймаються. Одна людина пофарбована в кольори прапора України, інша – Росії.

Amnesty International вирішила не поширювати отримані ще в лютому 2023 року підсумки незалежної перевірки її доповіді, в якій вказувалося, що українські військові нібито порушують закони та звичаї війни, наражаючи на ризик життя цивільних. Комісія виправдала організацію за деякими пунктами, заявивши, що правомірно розглядати питання, чи дотримується законів війни не лише країна-агресор, а й країна-жертва. Але експерти дійшли висновку, що доповідь Amnesty International була “двозначною, неточною і деякою мірою юридично сумнівною”, а головний висновок про те, що Україна порушила міжнародне право, був “не досить обґрунтований”.

Liked the article?
Help us be even more cool!