ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Генпрокуратура Білорусі подала понад 50 позовів про визнання інтернет-ресурсів екстремістськими

27.07.2021, 11:10
Фото – picture-alliance / chromorange / C. Ohde / DW
Фото – picture-alliance / chromorange / C. Ohde / DW

Генеральна прокуратура Білорусі подала понад 50 позовів, щоб заборонити діяльність інтернет-ресурсів. Про це сказав 26 липня генпрокурор Білорусі Андрій Швед в ефірі телеканалу “Білорусь 1”, повідомляє Інтерфакс-Україна

“Дуже важливий напрям усього правоохоронного блоку і прокурорів, зокрема в частині реагування на різні інформаційні ресурси, які поширюють екстремістську, недостовірну інформацію і використовуються для дестабілізації ситуації. Прокурори на сьогодні вже заявили понад 50 позовів, щоб заборонити діяльність (інтернет-ресурсів), і всі ці позови реалізовано”, – наголосив генпрокурор.

Він уточнив, що співробітники його відомства щодня моніторять інтернет-простір.

“За наявності щонайменших ознак, пов'язаних з тим, що порушуються вимоги законодавства щодо висвітлення в ЗМІ різних фактів, подій, ми негайно реагуємо. Якщо ми виявляємо ознаки злочину, то негайно порушуємо кримінальні справи. За результатами моніторингу, проведеного цього року, прокурори порушили понад 300 кримінальних справ”, – сказав Швед.

Він також наголосив, що одне із завдань прокуратури – координація діяльності правоохоронних органів, зокрема в боротьбі з виявами екстремізму, діями, пов'язаними зі спробою державного перевороту, порушеннями громадського порядку.

Швед нагадав, що в країні порушено вже понад 4,2 тис. кримінальних справ, пов'язаних з екстремізмом і тероризмом.

Як повідомляв ІМІ, за даними правозахисного центру “Вясна”, у Білорусі режим Лукашенко ліквідував щонайменше 56 недержавних організацій (НДО).

У списку “Вясни” на сьогодні 56 організацій, зокрема Центр правової трансформації, Офіс європейської експертизи та комунікацій, Human Constanta, Медіаплатформа “Имена”, Press Club Belarus, Офіс із прав людей з інвалідністю, “Арт Усадьба”, “Мова Нанова”, “Бизнес школа ИПМ” та інші.

22 липня Міністерство юстиції Білорусі подало позов до Верховного суду країни щодо ліквідації Білоруського ПЕН-центру, стосовно нього вже порушено цивільну справу.

20 липня в Білорусі арештували рахунок і обшукали офіс ПЕН-клубу. 

21 липня стало відомо, що Міністерство юстиції республіки Білорусь подало до Верховного Суду позовну заяву про ліквідацію Білоруської асоціації журналістів.

18 липня БАЖ повідомила, що в Білорусі за 10 днів у редакціях ЗМІ та в їхніх співробітників проведено понад 60 обшуків.

14 липня по всій Білорусі відбулися масові обшуки та затримання активістів, правозахисників і журналістів. Зокрема, обшуки відбулися в офісах щонайменше 13 громадських організацій, серед яких правозахисний центр “Вясна”, Білоруська асоціація журналістів, благодійний проєкт “Імена”, рух “За свободу”, Центр правової трансформації Lawtrand, Білоруський Гельсінський комітет, Асоціація білорусів світу “Батьківщина”, “Гендерні перспективи”, Офіс європейської експертизи й комунікацій, Союз білоруських письменників, Білоруський народний фронт, Центр економічних досліджень BEROC.

Liked the article?
Help us be even more cool!